Pels volts del 15 d’agost es dona la concentració més gran de festes populars de tot l’any i s’instal·len barres de bar a centenars de barris i pobles i ciutats, sovint gestionades per entitats. El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha programat aquest any 20 tallers de dues hores (ja se n’han dut a terme 11) adreçats al personal que servirà en aquestes barres, amb l’objectiu de promoure un consum responsable d’alcohol i, en el cas de menors, d’evitar-lo.
L’Enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO, impulsada pel Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, revela que 7 de cada 10 adolescents ja han consumit alcohol abans dels 14 anys, l’edat mitjana per al primer cop. El percentatge de noies que diuen que l’han tastat (62,6%) és més elevat que el dels nois (56,7%) i gairebé una de cada 4 (el 23,3%) s’ha emborratxat alguna vegada, enfront del 16,5% dels nois.
El consum d’alcohol és un problema de salut pública que gaudeix d’una gran permissivitat i usualment no s’associa a una conducta de risc. Un 24,2% de l’alumnat de 4t d’ESO (16 anys, com a mitjana), diu estar entre “bastant d’acord” i “totalment d’acord” en què “les begudes alcohòliques fan les festes més divertides” i, dins dels mateixos paràmetres, un 23,8% opina que “beure alcohol fa més simpàtiques a les persones”.
Als tallers sobre dispensació responsable d’alcohol de la Diputació de Barcelona, les persones que s’han de col·locar darrere de la barra aprenen com actuar quan sospiten que una persona major d’edat està comprant alcohol per a menors, com negar-se a vendre d’una manera respectuosa o com demanar el DNI en cas de dubte. La formació es realitza a través de dinàmiques participatives que proporcionen eines teòriques i pràctiques per a la gestió de situacions reals.
Disposar d’una variada oferta de begudes sense alcohol i a un preu més reduït, oferir promocions pensades per a les persones que condueixen, evitar les ofertes tipus “happy hours” (prohibides per la Llei 20/1985) i no servir alcohol durant l’última hora de la festa són algunes recomanacions que es proposen durant els tallers. D’altres són no servir aperitius salats que estimulen la set o no carregar excessivament les begudes d’alcohol.
A banda dels tallers sobre dispensació responsable, la Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic i econòmic als ajuntaments que volen implementar accions relacionades amb la prevenció del consum d’alcohol.