EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Deu anys d’universitat d’estiu

A banda dels grans pilars habituals, patrimoni i benestar emocional, l’edició d’aquest 2024 posarà el focus en el paper de la dona a la ciència

El 10è aniversari de la Universitat d’Estiu del Moianès serà de l’1 al 7 de juliol, una edició que consolida el format amb cursos de patrimoni i benestar emocional com a puntals. Entre les novetats, destaca el dia 3 de juliol, quan se celebrarà una jornada centrada en la difusió de dones científiques. Constarà de quatre parts. La primera, xerrades de dues investigadores de centres de recerca del país que donaran a conèixer els seus projectes: Núria Salan, professora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, i Judith Juanhuix, cap de la secció de ciències de la vida i la matèria condensada al Sincrotó Alba. Tot seguit tindrà lloc una taula rodona amb científiques de la comarca. En aquest cas hi prendran part Àurea Autet, directora de Salut Mental de la Fundació Althaia; Cristina Fillat, doctora en Bioquímica i cap del Grup de Recerca Teràpia Gènica i Càncer a l’IDIBAPS; l’enginyera informàtica Anna Bach, que forma part de la missió de simulació de viatge a Mart Hypatia II; Montserrat Liria, artista digital i experta en tecnologia aplicada a projectes educatius, i Núria Gaja, doctora en Neurociències i investigadora a la UAB.

Albert Obrero, conseller comarcal de Cultura, explica que “l’objectiu era acostar referents a les joves de la comarca i fomentar sortides vocacionals en el camp de la ciència”. La jornada del 3 de juliol precisament continuarà amb una presentació de dos treballs de recerca de noies de la comarca. La cloenda anirà a càrrec de Laia Pellejà, doctora en Nanociència i Nanotecnologia.

Pel que fa als cursos setmanals de la Universitat d’Estiu, al matí es desplegaran els de patrimoni. Aquesta serà la cinquena edició del que es porta a terme amb la col·laboració de l’entitat Modilianum, especialitzada en recerca històrica, que s’ha consolidat com una de les temàtiques amb més seguiment. Enguany tractarà sobre com van afectar la comarca cinc conflictes bèl·lics: la revolta de les Barretines, la guerra de Successió, la Guerra del Francès, la Guerra Carlina i la Guerra Civil. Cadascuna de les sessions es farà en un poble diferent del Moianès, i algunes es complementaran amb visites a espais que hi estan relacionats.

A la tarda serà el torn del cicle d’eines per millorar la vida emocional, la temàtica que precisament va donar origen a la Universitat d’Estiu ara fa 10 anys, i que n’és el pilar. La intenció d’aquest 2024 és ampliar públic incloent-hi sessions sobre lideratge empresarial, entorn laboral o feminisme.

La universitat l’organitzen diferents entitats: el Consell Comarcal, la Universitat Blanquerna, Modilianum i aquest 2024 s’hi afegeix el Departament de Cultura i Patrimoni de la Generalitat. Gràcies a aquesta nova incorporació, i per celebrar el 10è aniversari, tots els participants a la Universitat d’estiu rebran un abonament De BAT a BAT, un passi per visitar de manera gratuïta i tants cops com es vulgui 29 museus i monuments de tot Catalunya.

El programa acabarà el dia 7 de juliol, amb una jornada de vistes narrades a la casa museu Prat de la Riba de Castellterçol.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't