EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Disminueix gairebé un 90% el nombre de corbs marins que hivernen a l’Alt Ter en deu anys

El CERM ha publicat el cens anual d’ocells aquàtics presents a Osona, el Ripollès i la Selva

El 9 Nou
04/08/2023
Manlleu

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, juntament amb l’àrea ambiental del Museu del Ter, presentava dimarts els resultats del cens del 2023 d’ocells aquàtics hivernants a l’Alt Ter, que abasta les comarques d’Osona, el Ripollès i una part de la Selva. Els investigadors han comptabilitzat un total de 9.344 ocells pertanyents a més de 80 espècies diferents. No obstant això, el resultat que destaca és la disminució en un 88% del corb marí gros. Enguany només se n’han observat 104 exemplars, una xifra molt inferior als 852 registrats el 2011 i que consolida una tendència a la baixa que va començar el 2019. Les causes d’aquesta davallada no estan clares, però el CERM assegura que poden estar relacionades amb factors climàtics en les zones de cria i hivernada, així com la caça

Una altra espècie que ha cridat l’atenció dels investigadors és la merla d’aigua, que ha mostrat una tendència a l’alça. Aquesta au està considerada un bioindicador de la bona qualitat del riu i el cens d’aquest 2023 n’ha registrat 69 exemplars, una xifra lleugerament inferior als 80 individuals comptabilitzats l’any passat, però encara superior als registres d’anys anteriors. 

A més, en el marc d’aquest cens, s’han detectat dues espècies poc habituals a la zona. En primer lloc, la gamba verda, una espècie limícola pròpia d’aiguamolls litorals, que va ser observada repetidament prop de la zona esportiva de Manlleu al llarg de tot l’hivern. D’altra banda, el pela-roques, present en una cinglera de la raconada de les Gorgues, a la riba esquerra del pantà de Sau, ha trobat enguany unes condicions òptimes a causa de la sequera perllongada a la conca del Ter, que va deixar al descobert més parets i penya-segats on aquesta espècie pot niar.

Aquest cens anual es realitza cada mes de gener des de 1989 amb la col·laboració de diferents entitats i voluntaris. Es tracta d’una iniciativa de ciència ciutadana que consisteix a fer un recorregut matinal a la vora del riu en grups, per comptabilitzar els ocells que es puguin identificar. L’edició d’enguany es va dur a terme el 14 de gener i hi van participar 48 voluntaris repartits en vuit trams al llarg de 100 quilòmetres de riu.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 931 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't