El CAP Manlleu i el CAP Osona de l’Institut Català de la Salut (ICS) són els primers de tot l’Estat a implementar el model de diagnòstic de l’apnea del son a través d’un dispositiu de registre del son, anomenat apnealink.
A partir d’ara, si se sospita d’apnea obstructiva del son (AOS), des d’aquests centres ja es pot iniciar l’estudi amb els equips de poligrafia propis. En un comunicat, l’ICS explica que aquesta aposta ajuda a diagnosticar i iniciar el tractament ràpidament, en col·laboració amb la Unitat de Son de l’Hospital Universitari de Vic.
L’estudi, liderat per la metgessa Cristina Muñoz, del CAP Manlleu, ha permès reduir la llista d’espera per diagnosticar la malaltia. Es treballa per tal que els altres CAP d’Osona facin el mateix.
L’apnea obstructiva del son (AOS) té una alta prevalença a Catalunya. Es caracteritza per la presència d’episodis repetits d’obstrucció de la via aèria superior pel col·lapse de les parts toves de l’orofaringe durant el son, cosa que redueix la qualitat del son.
Fins ara, el diagnòstic de la malaltia només es podia fer des de les àrees de pneumologia de l’hospital de referència, amb derivació per part del metge de capçalera. Però gràcies a l’estudi liderat per la metgessa Cristina Muñoz s’ha aconseguit que els casos moderats i greus també es puguin diagnosticar des de l’atenció primària als CAP Osona de Vic i al de Manlleu.
En la població de mitjana edat l’AOS és present entre un 2 i un 4%, mentre que ho és en el 20% dels majors de 65 anys.
{{ comment.text }}