Omayma El Bouhassani
Núria Codina Solà, nascuda a Vic, ha obtingut la beca Starting Grant del Consell Europeu d’Investigació per desenvolupar el projecte d’investigació COLLAB. Aquesta iniciativa, tal com explica la investigadora a EL 9 NOU, té com a objectiu “comparar diferents projectes col·laboratius en el camp literari a Europa i com aquests contribueixen a donar veu a persones immigrants, que per raons lingüístiques o d’altres ho tenen més difícil per compartir la seva història”.
En aquesta investigació es tindran en compte altres iniciatives ja existents que donen veu als nouvinguts. “A Catalunya hi ha ONG que es dediquen a crear tallers d’escriptura col·laborativa obertes sobretot a persones d’origen immigrant per facilitar la seva integració”, exemplifica. Tot i això, puntualitza que “sobretot és un projecte d’investigació que analitza les iniciatives que ja existeixen des d’un punt de vista més científic, des de la perspectiva dels estudis literaris o les ciències polítiques”. També es posarà el focus en els aspectes problemàtics que hi poden haver en el procés per donar veu a una altra persona.
El projecte becat s’ha enfocat a través de la literatura, que Codina considera una “eina social” que pot contribuir “a facilitar i crear noves identitats, a redefinir el sentit de comunitat i a millorar els processos d’integració”. “És important que altres disciplines com les ciències polítiques prenguin consciència de la rellevància de la literatura a escala social”, afegeix. Precisament, la investigadora està especialitzada en literatura amb un màster de Teoria de la Literatura i Cultura i és doctora en Literatura Comparada a la Universitat de Tübingen a Alemanya. Actualment treballa com a investigadora a la Universitat de Leuven, a Bèlgica, on durà a terme aquest projecte.
El treball està dividit en tres subtemes. El primer fa un repàs de les organitzacions i les iniciatives socials que es dediquen a fer tallers d’escriptura col·laborativa. Es tracta de crear un mapa d’aquestes iniciatives al Regne Unit, Bèlgica i Alemanya, Itàlia, entre d’altres, per analitzar “la col·laboració de la societat civil des de la perspectiva de les relacions internacionals i les ciències polítiques”.
El segon, “el més literari”, tracta sobre textos escrits a quatre mans de manera col·laborativa “entre autors de diferents orígens, entre immigrants i altres col·laboradors, com periodistes i escriptors. Conjuntament escriuen històries relacionades amb la immigració”. Tot això s’analitzarà des de la perspectiva dels estudis literaris de la literatura comparada.
I finalment, el tercer es focalitza en “com l’economia col·laborativa també contribueix a donar veu a escriptors amateurs amb escenes emergents de diferents orígens”. “Molts d’aquests textos i de les iniciatives socials estan finançades a través de campanyes de micromecenatge (crowdfunding)”, afegeix.
El Consell Europeu d’Investigació li ha concedit un finançament d’1,5 milions d’euros per poder iniciar les investigacions. “Em fa molta il·lusió, ja que m’ofereix estabilitat professional. Aquesta beca és molt prestigiosa i valora la feina de l’investigador perquè en realitat les condicions de recerca a Espanya i altres països són molt precàries”, diu. El treball es començarà a desenvolupar el setembre del 2023 amb Codina al capdavant del projecte com a investigadora principal i amb tres estudiants de doctorat i un de postdoctorat.
{{ comment.text }}