Castanyes, panellets, moniatos i vi dolç. La festa de Tots Sants també va lligada a aquests productes típics de tardor. Hi ha qui vol contraposar la celebració de la castanyada amb el Halloween, però cada cop està més comprovat que totes dues poden conviure sense problemes.
La tradició dels panellets es manté ben viva i el Gremi de Pastisseria de Barcelona ja ha avançat que esperen mantenir les xifres de l’any passat i vendre a tot Catalunya prop de 250.000 quilos d’aquest tradicional dolç lligat a la castanyada.
Els preus, segons ha avançat el gremi, seran molt semblants als de l’any anterior i alerten, però, de la competència d’alguns supermercats que ofereixen varietats de panellet fets amb patata. A vegades, fins i tot, al mateix preu que els artesanals fet amb pols d’ametlla, ou i sucre.
Des del gremi, no creuen que les temperatures, més elevades del que és habitual en una època de tardor, tinguin efectes en les vendes, perquè la venda de panellets està molt arrelada i el client és molt fidel. El panellet més venut continua sent el de pinyons. Tres de cada quatre panellets que es venen són de pinyons.
Cada cop hi ha més demanda també dels de xocolata, castanya o massapà flamejat.
Per a qui vulgui fer-los a casa, hi ha moltes receptes. El primer que hem de decidir és posar-hi o no patata. Aquesta recepta del blog Tastaolletes, per exemple, és sense patata:
Ingredients:
-500 grams d’ametlles en pols -350 grams de sucre -150 grams d’aigua -2 ous -100 grams de pinyons
Preparació:
Barregeu en una cassola bastant gran l’aigua i el sucre. Quan comenci a bullir tireu-hi l’ametlla, removeu-ho intensament durant uns minuts fins que quedi una pasta lligada. Aparteu-ho i deixeu-ho refredar. Incorporeu-hi la clara d’ou sense muntar i barregeu-ho tot bé. Se separa la massa en tres o quatre parts, s’emboliquen en paper film i es posen a la nevera durant quatre hores.
Per fer els de pinyons, barregeu els pinyons amb un rovell d’ou dins un vol. La massa l’haurem tallat a trossos petits de la mateixa mida fent-ne una petita bola. Per arrebossar-la, agafeu un grapat generós de pinyons i la pressioneu amb les dues mans fent moviments rotatius.
Els panellets es posen a la safata i al forn a 180 graus durant deu minuts i dos més de grill. La massa ens servirà també si volem fer-ne de coco, ametlla, cafè i xocolata. Només canviarà la guarnició exterior.
{{ comment.text }}