EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El pantà de Sau està a tocar del mínim històric de capacitat

La pesca de peixos ha quedat aturada i els avions dels Bombers ja no hi poden agafar aigua

El pantà de Sau ja està al 6,5% de la seva capacitat –molt a prop del mínim històric del 5,77% de l’abril del 1990–. L’embassament osonenc es troba en procés de buidatge cap a Susqueda des de principis de març, quan el govern de la Generalitat de Catalunya va prendre la mesura en plena sequera per evitar que l’aigua que hi quedava es fes malbé. Durant molts dies s’ha arribat a transvasar 1hm3 diari però aquesta setmana s’ha reduït la quantitat a 0,2hm3 perquè ja s’ha arribat als 10,8hm3 de volum total embassat, que és el nivell a partir del qual els experts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) consideren que es pot començar a produir el fenomen de l’estratificació, és a dir, quan es produeix una capa a la part de sota del pantà sense oxigen que ofega els peixos.

Justament per evitar aquest procés, l’ACA ja va començar a treure els animals de l’aigua, tots d’espècies invasores com silurs, rutils, carpins, alburns o sandres, el 15 de març. Al llarg de quinze dies, fins al 31 de març, els tècnics del Departament d’Acció Climàtica i un equip de pescadors de Blanes amb dues barques van pescar 4.000 peixos, que equivalen a un pes de 2,6 tones. Les previsions inicials de l’ACA, basant-se en unes maniobres similars que es van dur a terme l’any 2005, eren de retirar entre 40 i 60 tones de peix –unes dues tones per dia– al llarg d’un mes i mig, però els tècnics recorden que els primers dies es va haver de comprovar el funcionament dels vaixells i de les xarxes de pesca i també el fet que és un operatiu que cal anar avaluant “dia a dia” i que la prioritat no és recollir el màxim de tones possibles sinó preservar la qualitat de l’aigua. Ara, de fet, la pesca es troba aturada des de l’inici de les vacances de Setmana Santa i fonts de l’ACA expliquen que s’està fent una avaluació de l’aigua i en funció dels resultats la setmana que ve es decidirà si es continua pescant o si es trasllada tota la que queda de Sau cap a Susqueda per evitar que quedi en mal estat.

Els peixos recollits s’han enviat a una empresa de Lleida per fer-ne biomassa. Allà, els cossos dels animals es converteixen en farina orgànica, que serveix com a combustible a fàbriques de ciment, de manera que es valoritza. Algunes de les espècies, sobretot els silurs, poden arribar a fer més de dos metres i pesar 100 quilos. Són originaris dels grans rius de l’Europa Central i la seva presència a Sau es deu a la propagació de la pesca esportiva a la zona, que ha multiplicat els exemplars d’aquest animal exòtic que no pertany als ecosistemes locals.

La poca quantitat d’aigua que queda a l’embassament ha comportat també que aquesta setmana els Bombers haguessin d’anunciar que ja no hi poden carregar aigua amb avions en cas d’incendi, ja que el nivell actual fa impossible que els aparells puguin dur a terme la maniobra d’omplir els dipòsits. Sau se suma així als pantans de la Baells i la Llosa del Cavall, al Berguedà i el Solsonès, que també han deixat d’estar operatius aquest abril per al cos d’emergències pel mateix motiu.

El que s’ha reprès aquests dies de Setmana Santa, després d’un tancament temporal dels accessos al pantà per evitar que la gent s’acostés al fang, és la regulació de l’accés motoritzat a la zona d’esplai i al punt d’informació que fa el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. “Ens vam trobar que la gent anul·lava reserves i per això ho vam fer. Divendres i dissabte hi va haver esperes a la presa, però en general no hi ha hagut aglomeracions i ha funcionat bé”, destaca l’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera. Des del municipi han demanat també a l’ACA que es puguin reprendre les activitats nàutiques per l’afectació econòmica que està tenint la mesura i estan pendents de resposta.

Fins ara, ja s’han enviat cap al pantà de la Selva uns 8hm3, una quantitat equivalent al que consumeixen un milió de persones durant menys d’un mes i mig. Això és pràcticament la meitat del que s’havia proposat salvar el govern quan va anunciar la maniobra mai abans feta de buidar el pantà. L’ACA matisa, però, que Sau no quedarà sec del tot perquè, malgrat que sigui en poques quantitats, encara va rebent aigua.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 190 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't