El dia 2 de juny farà just un any que a la granja osonenca El Campgran, a Sant Martí Sescorts, es presentava el Pla d’Acció del Sector Làctic Català per al bienni 2017-2019. Impulsat per la Generalitat, plantejava un ambiciós paquet d’actuacions dissenyat per un grup d’experts que s’havia estat reunint des de principis del 2016. L’àmbit d’acció havia d’implicar tota la cadena productiva, dels ramaders a la indústria transformadora, passant també per les estratègies de promoció i d’innovació, amb l’objectiu final d’assegurar la viabilitat futura d’un sector amenaçat i estratègic per al país com és el de la llet. Passats 12 mesos, la situació política -amb la mateixa consellera Meritxell Serret que aleshores presentava el pla a El Campgran exiliada ara a Brussel·les- ha acabat marcant un ritme de desplegament lent.
Entre les accions previstes al pla que afecten més directament als productors una de les que està més avançada i a punt per implantar és la que es refereix a l’anomenada genotipificació dels animals, el control genètic a partir d’anàlisis de mostres extretes quan els vedells són petits.
Una de les demandes específiques dels productors, i que per ara resta aturada, és la que preveia el pla en forma de decret per regularitzar la venda de llet crua directament a les explotacions. Els ramaders ho continuen considerant una apartat important, no tant pel volum directe d’ingressos que els podria generar, sinó per apropar els consumidors a les granges i fer-los conscients, així, tant de la professionalitat amb què s’hi treballa com de l’excel·lent qualitat de la llet que s’hi produeix. A l’expectativa de com es van portant a la pràctica els diversos àmbits d’acció previstos al pla del sector làctic català, productors i agrupacions de productors confien que la feina de programació feta fins ara faciliti la ràpida reactivació de les actuacions quan hi hagi un nou govern efectiu de la Generalitat.
{{ comment.text }}