EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El porta a porta fa pujar la recollida selectiva a Manlleu fins al 76%

S’incrementen sobretot les tones de fracció orgànica, i més ben triada

Manlleu es va convertir pel novembre en la segona ciutat amb més habitants de Catalunya a recollir les escombraries amb el sistema porta a porta. Un mes i mig després, l’equip de govern de l’Ajuntament s’escuda en les dades a l’hora de refermar l’encert del canvi de model. Segons la regidora de Medi Ambient, Maite Anglada (ERC-JfM), la recollida selectiva –que cada residu es llenci on toca– ha passat de registres d’entre un 59% i un 65% al 76%. També han augmentat les tones de restes orgàniques que es reciclen com toca i s’han rebaixat “considerablement” els impropis en aquesta fracció, d’un 12% a un 0,5%. Això permet obtenir compostos de més qualitat que posteriorment es poden fer servir per adobar horts i conreus. Anglada va destacar durant el ple municipal de dimarts que l’arribada del porta a porta s’ha traduït, alhora, en una disminució dels trastos que s’abandonaven de males maneres al carrer.

La lectura del canvi de model que fa l’equip de govern coincideix amb el sentir d’una part important de la ciutadania, però també hi ha veïns que continuen confosos respecte als horaris, les bústies comunitàries als edificis amb més habitatges o l’accés a les àrees d’aportació. El PSC va fer notar dimarts que una altra derivada del nou sistema és que a Manlleu s’hi recull menys multiproducte i rebuig, però aquests residus apareixen posteriorment a contenidors de municipis propers.

Des de l’equip de govern, Anglada ho atribueix al fet que, amb el porta a porta, la ciutat està deixant de ser receptora de turisme d’escombraries, però també admet que hi ha veïns que s’emporten les bosses a altres llocs. Un dels municipis que ho està patint és Gurb. L’alcalde, Josep Casassas, explica que han detectat un augment de deixalles sobretot al polígon Mas Galí, a l’illa de contenidors a tocar de Can Tortadès. És per aquest motiu que a partir de l’1 de gener passarà a ser d’accés restringit, seguint l’estela de la del Pla de la Sala o el camp de futbol de la Cabra. Casassas subratlla, malgrat tot, que “no volem atacar ni donar la culpa a Manlleu. On s’implanta el porta a porta sempre és habitual que després hi hagi una fuga de residus, fins i tot per part d’industrials”.

Sí que s’ha detectat una fuga d’escombraries cap a municipis com Vic o Gurb

La mateixa regidora de Medi Ambient ja s’havia situat en el terreny de l’autocrítica dimarts, admetent l’existència de punts calents, on s’abandonen bosses al carrer, i de veïns que no segueixen l’horari establert per treure les deixalles. Personal municipal i de l’empresa que s’encarrega de la recollida treballen fent pedagogia sobre el terreny.

Després d’un novembre que l’oficina del porta a porta va quedar desbordada per incidències i consultes, aquest desembre s’ha normalitzat la situació i preveuen, per exemple, trucar directament al timbre dels habitatges que no han anat a buscar els kits, posar cartells a les campanes del vidre recordant que és “incívic” abandonar-hi residus d’altre tipus i, recollint el guant d’una ciutadana que ho va proposar al ple, difondre infografies explicant quin recorregut segueixen els residus després que se’ls emporti el camió.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't