El Mercat del Ram ha comptat aquest dissabte al matí amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha participat en la comitiva oficial al costat de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, la consellera Teresa Jordà, la director general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, i la resta de regidors de l’Ajuntament de Vic. Aragonès ha pogut escoltar durant la seva visita les reivindicacions que li hi han fet des del sector agrícola i ramader. Aragonès ha estat entrevistat per Natàlia Peix durant el programa especial que EL 9 TV ha fet aquest dissabte al matí al mateix recinte firal del Sucre i amb connexions a diferents punts de la ciutat.
Fins diumenge Vic s’omplirà de multitud d’activitats per a tots els públics i es convertirà en un punt de trobada per a pagesos i ramaders. S’esperen uns 100.000 visitants. La Casa de Pagès és un dels grans reclams per a les famílies que volen saber de primera mà com funciona el sector primari del país. Entre les novetats, hi ha l’estrena d’un videojoc que convida a posar-se en la pell d’un pagès que ha de gestionar els seus recursos.
A Catalunya només hi ha el 2% de la població que es dedica a fer de pagès. Cada cop hi ha menys pagesos i, per tant, el contacte que pot tenir la societat amb tot aquest món és cada vegada més baix. La Casa de Pagès va néixer amb la voluntat de trencar amb aquesta desconnexió i permetre al sector explicar en què consisteix fer de pagès o ramader, com és el seu dia a dia i, en definitiva, donar valor a l’origen dels aliments que arriben a la taula.
El gerent de Fires i Mercats de Vic, Bernat Vilarasau, ha destacat que amb la Casa de Pagès es volia trencar la paradoxa que hi ha entre la idealització del món rural i una certa criminalització de l’activitat agrària. “És una contradicció i el que intentem és explicar quina és la lògica i com funciona”, ha explicat Vilarasau. “És difícil saber si els purins que tiren en un camp estan contaminant o no si no coneixes primer com funciona la fertilització del sòl”, ha assenyalat.
Un videojoc per fer de pagès i gestionar recursos
Una de les novetats d’enguany és el videojoc de La Casa de Pagès. El regidor de Fires, Titi Roca, ha explicat que a través d’una aplicació i una guia, petits i grans podran descobrir racons de l’espai de La Casa de Pagès i alhora posar-se a la vell d’un pagès per conèixer i gestionar els principals recursos naturals d’una explotació agrícola i ramadera de la comarca.
Durant gairebé una hora, els participants hauran de gestionar tres anys de vida d’una casa de pagès conreant l’hort i els camps, cuidant els animals, fent anar les eines, elaborant plats o venent al mercat. El joc amaga petits reptes que s’han d’anar superant per aconseguir una explotació productiva, però també sostenible.
Explicar la transhumància a infants i joves i connectar-los amb el teixit de la llana
El comunicador Galdric Plana, assenyala que “la canalla està desconnectada del món de la pagesia com ho estan els grans perquè el món ha canviat molt”. Un exemple clar és la transhumància, un tema que precisament també apareix a la Casa de Pagès. “Està viva però a la UCI, com també ho està la ramaderia extensiva en general”, afegeix tot destacant la importància de transmetre el que representa aquesta tradició. Es fa a partir de situacions concretes, com és l’aprofitament dels fems per fertilitzar les terres.
Un altre cas pràctic que han treballat els estudiants que han passat per l’espai és el de la llana, un producte encara molt desconegut. “Estem molt desarrelats, no sabem què vestim, sobretot el jovent, si és cotó o sintètic”, remarca Laia Aguilar, que treballa el producte al Talleret del Clot al Montseny. Fer una flor amb la tècnica del feltre, barrejant la llana amb aigua i sabó, o un punt de llibre és una de les activitats incloses. Alguns participants, com la Débora, de 17 anys, ha admès que al començament li ha estranyat la forma de treballar la llana, però que després ha quedat parada amb el resultat. “Ha quedat guapíssim”, ha dit.
Altres activitats de la Fira
Durant aquest cap de setmana també es farà el 39è Concurs de Canals Porcines i el 2n Concurs Nacional d’Ovella Ripollesa. Enguany, el mercat recupera la Rambla del Passeig i la plaça del Carbó, després del canvi d’ubicació al parc Jaume Balmes en les dues edicions anteriors, on s’hi instal·larà l’espai Terra i Cuina, amb propostes de gastronomia, mostra de cerveses artesanes, espectacles infantils, música i la mostra multisectorial.
També hi haurà altres propostes, com la Fira del Dibuix, el Concurs de Pintura Ràpida i el torneig internacional de Globus que ja va escalfar motors aquest dijous. A més, durant tot el cap de setmana, hi haurà l’exhibició d’automòbils, al carrer Mossèn Gudiol, i de maquinària agrícola, que es repartirà entre l’avinguda dels Països Catalans.
El mercat del Ram va començar dijous amb el pregó de Mercè Puntí, que es pot recuperar en aquest següent vídeo:
{{ comment.text }}