El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos de cassació que es van interposar a la sentència de l’Audiència Provincial en el judici sobre la contaminació dels pous i aqüífers de Torelló.
En el cas de la defensa, l’objectiu del recurs presentat al Tribunal Suprem era reduir les penes que la sentència de l’Audiència de Barcelona va imposar als exdirectius de Covit i Vem Liber Antonio Sanjurjo i Ramon Tuneu. Van ser condemnats a 14 mesos de presó -tot i que no hi hauran d’entrar perquè la condemna és de menys de dos anys- i a pagar 1,2 milions d’euros, el cost de les tasques de descontaminació que van assumir l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Torelló.
El GDT també va optar per presentar recurs a la sentència, però amb objectius ben diferents: reclamar penes més altes davant d’un delicte que consideren molt greu, i demanar que es tingués en compte la clandestinitat en els fets per part de les dues empreses.
Un cop ratificada pel Tribunal Suprem, només falta executar la sentència. En aquesta fase, també s’han de retornar al Grup de Defensa del Ter dos terços de les costes de tot el procés, que l’entitat ecologista estima que han estat d’uns 10.000 euros.
El retorn de les costes a les acusacions particulars no és habitual, segons ha explicat a EL 9 NOU l’advocat del GDT, Antoni Iborra. El grup, però, sí que veu reconegut aquest dret en el cas de la contaminació dels pous i aqüífers de Torelló.
{{ comment.text }}