El llum, el gasoil i la farina són les despeses més grans al forn de pa i pastisseria Corominas de Santa Eugènia de Berga. I no paren d’augmentar. “Aquest any la farina ho ha fet quatre vegades”, apunta Eudald Corominas. De fet, aquest producte és el 90% de la seva facturació. És forner des de fa uns 36 anys i confessa que “mai havia estat tan complicat pagar els proveïdors”.
Per redistribuir la despesa del forn ha apujat lleugerament el preu del pa. Va fer-ho a principis de gener i una altra vegada a principis d’aquest mes d’octubre. “Et veus obligat a fer-ho i tot i així no compensa la puja de tota la resta”, subratlla. A més, apunta que no pot tocar-los “massa” perquè al final en una botiga de poble “no entrarà la gent per la porta”.
El forner explica que, de moment, no ha percebut canvi d’hàbits a l’hora de comprar el pa en els seus clients. Opina que a la llarga es notarà més i, per exemple, la gent anirà a buscar el pa a la gasolinera perquè serà més barat. “Deixem de banda si és el mateix o no, o si és bo o no, atipa igual!”, etziba.
Davant d’aquesta inèdita conjuntura, Corominas s’ha plantejat abaixar la persiana del seu establiment. “És molt complicat i amb aquesta situació no es treballa a gust”, apunta el forner, remarcant que per Nadal, Pasqua o Castanyada amb els panellets, diades importants per als forners i pastissers, hauran de pagar factures en lloc de guanyar-s’hi la vida.