EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

En guàrdia per la grip

Aquest dilluns comença una nova campanya de vacunació


21/10/2018
Vic

Aquest dilluns comença una nova campanya de vacunació contra la grip. I ho fa amb l’objectiu d’incrementar el nombre de persones que formen part dels grups de risc i es posen la vacuna. Aquesta és una assignatura pendent a Osona, on l’hivern passat els percentatges van quedar per sota dels de comarques veïnes: de persones de més de 59 anys, aquí se’n van vacunar un 40% mentre que la xifra va arribar al 46% al Bages i al Berguedà. Pel que fa a dones embarassades, la taxa osonenca va ser de 3 de cada 10, dues menys que en aquests territoris. Al conjunt de la Catalunya Central, la vacunació global continua estancada al 40% com a conseqüència d’un descens progressiu a partir de 2009-2010, quan l’amenaça de la grip A va fer que es disparés.

En el cas concret de l’hivern passat, no és cap secret que la vacuna va resultar poc efectiva, però la doctora Anna Moreta, metgessa de família i directora de l’EAP Vic Nord, reitera que és vital, perquè evita complicacions majors. Tal com explica, l’Organització Mundial de la Salut avalua cada any quina soca del virus serà la predominant i, amb aquesta previsió, aquest 2018 ha repartit dues vacunes diferents: una que conté tres soques i està indicada per a la població en general i una altra de “tetravalent”, més reforçada, per a la gent que està hospitalitzada o en residències per a la tercera edat.

L’hivern passat es van vacunar 4 de cada 10 persones de més de 60 anys

La campanya de vacunació comença oficialment aquest dilluns i s’allargarà fins al 28 de desembre, els mesos abans del gener, quan els casos de grip es multipliquen fins a l’arribada de la primavera. Els col·lectius als quals es demana especialment acudir al seu centre d’atenció primària són les persones de més de 60 anys, les que pateixen malalties cròniques (del cor, respiratòries, diabetis, etc.) i també les dones embarassades. Igualment, Lourdes Borralleras, directora del SAP Osona, subratlla que a la campanya s’hi han de sumar cuidadors, familiars i els professionals sanitaris, motiu pel qual es tornarà a celebrar una jornada de vacunació interna adreçada al personal d’hospitals i consultoris. I és que, segons dades del Departament de Salut, la taxa de vacunació en aquest col·lectiu no arriba al 24% tot i l’elevat risc de contagiar els malalts. “Els sanitaris”, a més a més, “tenen una incidència de patir la grip entre tres i cinc vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit”, remarcava el secretari de Salut Pública, Joan Guix, aquest dijous.

Un dels motius pels quals una part important de la població declina posar-se la vacuna són falsos mites, el principal que és sinònim d’acabar contraient el virus. “El que pot passar”, explica Mònica Arjona, infermera i adjunta a la direcció de l’EAP Vic Nord, “és que s’agafi un refredat”, perquè els virus respiratoris d’aquestes dues patologies “circulen a la mateixa època”.

Mocadors de paper en comptes dels de roba, una mesura per evitar el contagi

El principal objectiu de la campanya és incidir en la prevenció per no arribar a contraure la grip, però des del mateix Departament de Salut apunten que les vacunes “estan destinades a un grup de població reduïda”, els col·lectius de risc. En tots els altres casos, des de l’EAP Vic Nord recorden que es tracta d’un procés que s’ha de passar –“covar, com es deia abans”– i, per tant, que requereix carregar-se de paciència. Anar a la consulta del metge, si no és que hi hagi complicacions, no és necessari ni tampoc útil per curar la grip més ràpidament. “Molta gent ens demana antiobiòtics”, explica Arjona, “però és que no serveixen. Funcionen contra els bacteris, no contra un virus”.

Pel que fa a recomanacions per no contagiar-la, les principals són una bona higiene de mans, estossegar a la part superior del braç i fer servir mocadors de paper en comptes dels de roba: “Si no, anem transportant els virus contínuament a la butxaca”.

“Constipats sí, però mai més he tingut la grip”

Juan José Piñol, de Vic, és un exemple de pacient modèlic pel que fa a la vacuna de la grip. Des que se la va començar a administrar, ara fa 12 anys, no ha fallat ni una vegada. “Sí que em constipo de nas, però la grip no l’he tingut mai més”, assegura. Amb 72 anys, es vacuna per indicació de la seva infermera i reconeix que “estadísticament està demostrat que fer-ho és efectiu. Cadascú és molt lliure de triar el que vulgui, sé que hi ha gent en contra, però la meva experiència em diu que funciona”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't