QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Envien de Balenyà al Senegal forns que van amb la llum del sol

La iniciativa, de la comunitat energètica local, vol reduir l’ús del carbó per cuinar

Fer la transició energètica aquí, però també ajudar a fer-la en països de l’Àfrica. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat la cooperativa Balenyà Sostenible a través d’una línia de cooperació internacional. La decisió es va prendre ara fa uns mesos en assemblea, i aquest setembre ja han iniciat el primer projecte: enviar dos forns que funcionen amb energia solar al Senegal, i no només això sinó aconseguir que els aprenguin a fabricar.

Tal com explica Ramon Roig, la proposta va sorgir “d’una de les persones que formen el consell rector”, ja que la seva parella estava implicada en la cooperació internacional “i la idea ens va semblar molt bona”.

El cooperant és Carles Cuadrada, metge vinculat a ONG com el projecte Tabassaye –de Vilassar de Dalt– o Bantandicori –d’Arbúcies–, que explica que la prova pilot amb els forns solars té dos objectius principals: d’una banda, acabar amb la desforestació, ja que el costum a les zones rurals del Senegal “és cuinar amb carbó”. Això comporta una gran tala d’arbres, “i s’agreuja un mal endèmic de l’Àfrica”.

De l’altra, més enllà de l’enviament de dos forns solars –que han pogut ser adquirits gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de Balenyà–, la idea és que “els aprenguin a construir ells mateixos” i si la demanda a la zona creix “es pugui generar una petita indústria”.

El funcionament dels forns solars és senzill: una caixa metàl·lica recull l’energia solar a través de l’efecte lupa, i al seu interior pot assolir temperatures d’entre 120 i 140 graus.

Cuadrada remarca que cooperar “vol dir treballar al costat d’algú”, i que per això és important “trobar persones de la zona que puguin explicar el projecte”. En concret, els forns s’enviaran a dues poblacions de la regió de l’Alta Casamance, la part del Senegal que queda al sud, just per sota Gàmbia.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?