La finca Mas Marcé, a Santa Eulàlia de Riuprimer, on hi ha un ampli camp d’assaig amb diverses varietats de cereals, va acollir aquest dimarts al matí la setzena jornada intercomarcal de conreus extensius. Productors d’arreu del país han pogut comprovar de primera mà la recerca que es realitza per obtenir tipus de conreus el màxim d’eficients. Especialistes i tècnics de l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, explicaven en grups reduïts les característiques i les peculiaritats dels diversos tipus de cultius que s’assagen a Osona.
Un altre dels aspectes destacats que s’ha volgut incloure a la jornada, a banda d’un apartat dedicat també a les qüestions de protecció fitosanitària, és la prevenció d’incendis durant la temporada de sega que arrenca ben aviat. Una demostració pràctica i l’exposició de la normativa que regeix l’activitat agrícola a càrrec dels Agents Rurals servien per insistir en la necessitat de reduir el màxim els focs que es poden produir en una època de risc i en què hi ha moltes màquines treballant als camps.
D’ençà que va entrar en vigor l’ordre que regula els treballs de sega, ara fa cinc anys, es calcula que s’han reduït entre un 25 i un 30% els incendis que comencen als camps durant la temporada de recol·lecció de cereals. Només en els episodis de risc més extrem s’obliga a interrompre la feina de les màquines a determinades hores del dia i l’actuació ràpida dels mateixos pagesos és un punt clau perquè els focs no vagin a més.
Un any més el Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, en col·laboració amb l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, ha organitzat una jornada destinada al sector de l’agricultura extensiva del nostre país.
{{ comment.text }}