L’Ajuntament de Vic va celebrar dilluns a la tarda l’acte de nomenament de Vigatà Il·lustre a Josep Pratdesaba. Una Sala de la Columna de l’Ajuntament plena de gom a gom va voler estar present per viure com es penjava el retrat d’aquest personatge polifacètic i avançat al seu temps, i que va realitzar l’artista Ferran Sanz. D’aquesta manera, s’ha convertit en el 34è personatge que rep aquest reconeixement.
Aficionat a l’astronomia i les ciències, Pratdesaba el 1948 ja va rebre en vida la medalla de la ciutat i el 1980 l’Ajuntament li va dedicar un carrer a l’Horta Vermella. La iniciativa parteix d’una petició formulada per l’Agrupació Astronòmica d’Osona, el Patronat d’Estudis Osonencs i la Venerable Congregació dels Dolors, que comptaven amb el suport de diferents persones a títol particular. L’interès de Pratdesaba per l’astronomia li va aflorar de ben petit.
La seva besneta i actual propietària de la Casa Pratdesaba, Anna Alsina, també va voler agrair a l’Ajuntament vigatà per preservar la memòria de l’homenatjat.
L’any 1909 Pratdesaba va muntar el seu primer observatori a la casa. Els seus estudis astronòmics van significar-lo com un referent acadèmic fins al punt que, l’any 1950, la Comissió Lunar Internacional va decidir batejar un dels cràters de la Lluna amb el seu nom.
Desafortunadament, però uns anys més tard, aquella entitat es va dissoldre i Pratdesaba va perdre el seu cràter lunar. A banda de l’astronomia i la meteorologia, Pratdesaba va fundar el Veloz Club Vicense, embrió de la Unió Ciclista de Vic; va impulsar Ràdio Associació de Catalunya; va ser el primer president del Patronat d’Estudis Osonencs; va promoure la llengua esperanto, i va formar part d’entitats com el Círcol Literari o la Congregació dels Dolors de Vic.
{{ comment.text }}