Adrià Rosell
En plena era digital, un dels grans reptes de la comunitat és saber destriar la informació veraç de la que és purament rumor. Amb l’objectiu d’identificar-ho, vuit joves de Manlleu d’entre 14 i 16 anys van passar uns dies pel gener a Cartagena (Múrcia), formant-se com a agents antirumors i participant en xerrades, sessions informatives i debats enfocats principalment a tractar els problemes més habituals a internet, entre els quals les fake news, la discriminació, els prejudicis o els perills de les xarxes socials. I malgrat que totes elles asseguren que s’hi van apuntar “sense cap mena d’expectativa”, en fan un balanç molt positiu perquè “ha sigut una experiència totalment nova”. El que més valoren és que els va obrir els ulls “per detectar situacions o comentaris del dia a dia a les xarxes socials que són bàsicament prejudicis o discriminacions” i que en tot moment es van sentir “molt partícips de tots els debats, perquè podíem dir sempre la nostra i se’ns escoltava”.
El projecte va sorgir arran d’una trobada de la Red Estatal de Ciudades Interculturales (RECI), de la qual Manlleu forma part des del mes de juliol. En una sessió a Logronyo, l’Ajuntament de Cartagena va oferir vuit places per participar a una formació antirumors que organitzaven per a joves del seu territori. Des del punt de vista del regidor de Promoció Social i Personal, Pere Compte, era una magnífica oportunitat perquè l’antirumor “té moltíssima importància a Manlleu: n’hi ha diàriament, especialment en temes d’immigració, serveis socials… i hem de dotar els joves de maneres de trencar aquesta rumorologia, perquè moltes vegades no tenim estratègies per desmuntar-los i s’actua per desconeixement”.
L’Ajuntament de Manlleu va finançar el viatge en autocar a les vuit joves, acompanyades de les seves educadores de Territori Jove i les dues responsables tècniques d’interculturalitat de l’Ajuntament, i l’Ajuntament de Cartagena els va finançar tota l’estada en un alberg i la manutenció.
Vist l’èxit i la motivació de les joves, la idea de l’Ajuntament és difondre aquest coneixement adquirit i que altres joves se sumin a la iniciativa. La manera de fer-ho, però, quedarà en mans de les mateixes joves, i és que el regidor Pere Compte prefereix que siguin elles les que marquin el seu ritme i les millors formes de treball, perquè “nosaltres podem decidir portar molts experts a fer sessions informatives als instituts, però si no els motiva o els crida molt l’atenció, no servirà per a res”. “Volem que siguin les agents i que ens vagin marcant què volen fer i nosaltres des de l’Ajuntament les ajudarem amb tot allò que necessitin”, sentencia.
Entre les idees que van sortir en la primera trobada celebrada aquest dimecres amb els regidors Pere Compte i Eva Font, les joves van proposar la creació d’un punt d’informació a les festes o també fer xerrades en escoles i instituts.
Manlleu, seu de la cimera espanyola de ciutats antirumors
I feina no els en faltarà, perquè la cirereta del pastís serà del 12 al 15 d’octubre de 2023, quan Manlleu esdevindrà el focus de l’antirumor en acollir la Cimera Espanyola de Ciutats Antirumors 2023. Al llarg de quatre dies, joves de diverses ciutats de la RECI –com Cartagena, Madrid, Fuenlabrada, València o Bilbao, entre d’altres– seran a Manlleu per continuar treballant i conscienciant de la importància d’evitar i difondre informacions sense fonament.
{{ comment.text }}