La Diputació de Barcelona acaba de presentar els resultats de la tercera campanya de seguiment del gat fer i altres carnívors dels parcs del Castell de Montesquiu, Guilleries-Savassona, el del Montseny i el del Garraf. La conclusió és que la guineu és el carnívor més detectat, a molta distància de la resta. El gat fer, precisament, tanca la llista amb només una detecció cada 100 dies.
Les dades formen part de l’estudi que, des del novembre del 2022, estan duent a terme el Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i guardes forestals de la Diputació de Barcelona a sis parcs de la Xarxa de la Diputació de Barcelona.
El seguiment consisteix en l’establiment de parcel·les formades per dotze càmeres de fotoseguiment, disposades en forma de quadrícula i amb una separació d’1,5 km, cobrint una superfície aproximada de 20 km2. Totes les càmeres han d’estar operatives un mínim de tres mesos de forma contínua. Durant aquesta tercera campanya, el projecte ha superat la trentena d’estacions actives de forma simultània.
Respecte a campanyes anteriors, els observadors de la Diputació també han constatat que la guineu s’ha anat detectant cada cop menys tant a Montesquiu com al Montseny. A les Guilleries, en canvi, la seva detecció ha augmentat, segurament a causa de la presència casual d’un refugi de cria a prop d’una de les càmeres.
El Pla de seguiment del gat fer compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Zoo de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Aquest any, el seguiment de carnívors a la Xarxa de Parcs Naturals ha passat a formar part del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Patronat del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
{{ comment.text }}