El projecte de ramaderia regenerativa de Mas la Sala, a Sant Pau de Segúries, va sacrificar al febrer el seu primer vedell criat íntegrament amb pastura i seguint principis de gestió sostenible del terreny. El que podria semblar una anècdota representa, en realitat, una fita per aquest projecte que va fer les seves primeres passes el 2020 i que basa el seu model en la regeneració dels ecosistemes i recerca de la independència respecte als factors externs com el pinso o el petroli.
El vedell, un exemplar creuat d’Angus i Asturiana de la Muntanya, s’ha criat en llibertat, sense ser estabulat ni alimentar-se de farines, sinó pasturant entre prats i boscos. El més rellevant d’aquest sistema no és només la infiltració de greix natural, sinó el procés. S’han seleccionat races de vaques amb una genètica anterior a l’ús del pinso, adaptades a la variabilitat del medi i capaces de prosperar en condicions de pastura canviants, tant en períodes de vegetació abundant com en èpoques de sequera.
A Mas la Sala apliquen el pasturatge racional Voisin, una tècnica que permet que el bestiar no només s’alimenti sense pinso, sinó que contribueixi a la millora del sòl amb els seus excrements i el seu moviment, evitant la compactació i fomentant la biodiversitat dels prats de la finca.

A l’hort, segueixen els mateixos principis. En una agricultura tradicional, l’ús de pesticides i químics fa que calgui adobar la terra perquè sigui productiva i es degrada la qualitat de la terra, que fa que calgui més adob i més químics per continuar tenint la mateixa productivitat. “El sistema convencional és extractiu: treu més del que retorna i genera una dependència absoluta d’inputs externs”, explica Ricard Villanueva, una de les persones de l’equip de Mas la Sala.
“Nosaltres hem volgut fer un pas enrere per fer-ne dos endavant: observar com funcionen els ecosistemes i adaptar-nos-hi en lloc de forçar-los.” Aquesta filosofia implica paciència i no dona fruits d’un dia per l’altre. Un terreny que ha estat explotat amb fertilitzants i monocultius durant dècades no es regenera immediatament. El procés requereix temps, però els resultats són clars: millora del sòl, millor capacitat de retenció d’aigua, menys erosió i una producció més estable sense dependre de costos externs volàtils, com el que ha patit el sector amb el preu del gasoil, dels químics, dels cereals i del pinso amb la guerra d’Ucraïna.
El sacrifici del primer vedell es va fer a l’escorxador comarcal del Ripollès, evitant el circuit industrial i mantenint la filosofia de proximitat del projecte. La canal obtinguda, de 175 quilos, va generar uns 120 quilos de carn, bona part dels quals es van reservar per al consum propi. La resta es van distribuir a famílies de la comarca a través de venda directa, el canal principal de comercialització de Mas la Sala. La idea és que, a mesura que el projecte creixi, aquesta carn també pugui arribar a restaurants, grups de consum i fins i tot a escoles i geriàtrics. Durant aquest any, es preveu sacrificar sis vedells més, mantenint el mateix model de gestió.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't