Aquest dissabte els edificis de Torre dels Frares i Miramarges de la Universitat de Vic acolliran la dotzena edició de la First Lego League (FLL), el programa educatiu d’àmbit internacional que busca fomentar les vocacions cientificotecnològiques dels nois i noies. Aquest torneig s’ha convertit en el més multitudinari d’aquestes característiques que se celebra a l’Estat espanyol.
Enguany hi participaran 500 nois i noies d’entre 4 a 16 anys, 275 ho faran en la categoria Challenge i els altres 225 a la categoria Explore.
La categoria Challenge és per a nois i noies de 10 a 16 anys. En aquesta categoria hi participaran 32 equips procedents de Manlleu, Cardedeu, Barcelona, Sabadell, Cabrera de Mar, Girona, Vilassar de Mar, Moià, Parets del Vallès, Castellbell i el Vilar, Berga, Montcada i Reixac, Vic, Torelló, Tona, Gurb, Llinars del Vallès i Manresa. Aquests faran tres rondes de Joc del Robot i presentaran un projecte científic i innovador.
Juli Ordeix, coordinador de la First Lego League, explica que “tot i que sigui un torneig, la FLL és un aprenentatge molt gran perquè t’ensenya conceptes per a la vida quotidiana. Un aprenentatge molt gran és el treball en equip”. Els tres millors classificats d’aquesta categoria tindran lloc a la final estatal d’Alacant. D’aquí en sortiran els classificats per a la final mundial que tindrà lloc als Estats Units.
La categoria Explore, en canvi, és per a nens i nenes de 4 a 9 anys hi participaran 40 equips provinents de Badia del Vallès, Parets del Vallès, Cabrera de Mar, Girona, Manlleu, Premià de Dalt, Tona, Torelló, Santa Eugènia de Berga i Vic. “En edats tan joves el que busquem és potenciar aquestes habilitats. En aquesta categoria no busquem la competitivitat. Volem que els nens i nenes que participin apren-guin sobre tecnologia i sobre art.”
A diferència dels més grans, en aquesta categoria no hi ha torneig competitiu, sinó que els equips només presenten un giny articulat i el seu projecte davant d’un jurat.
Com cada any la FLL té un lema, i el d’aquest any és “Masterpiece”, que convida a aprofundir en el paper que desenvolupa la branca STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) en les arts. L’objectiu és impulsar i comunicar activitats artístiques, culturals i passatemps mitjançant la tecnologia. Ordeix explica que l’objectiu que es busca aquest any és “fer art a partir d’un concepte estàtic. Volem combinar l’art i la tecnologia.”
El torneig tindrà la participació d’EL 9 TV, que retransmetrà la competició durant tot el matí, en un programa en directe que inclourà entrevistes, retransmissions dels tornejos, presentacions de projectes, així com les cerimònies de lliurament de medalles i premis al final de la jornada.
{{ comment.text }}