Des que es va detectar per primer cop a Catalunya, el 2012, la vespa asiàtica o velutina ha iniciat una expansió imparable. A hores d’ara, es tracta d’una espècie totalment establerta a 12 comarques catalanes, entre les quals el Ripollès. Els experts coincideixen que no hi ha marxa enrere, que ha arribat per quedar-se i, per tant, que l’únic remei és minimitzar els efectes que deriven de conviure-hi. Orís i Sant Vicenç de Torelló ho estan intentant. Amb l’assessorament de l’apicultor Ernest Francolí, han instal·lat 40 trampes per capturar vespes reina.
L’època, ara a la primavera, és clau. L’arribada del bon temps coincideix amb el moment en què aquest insecte acaba la hibernació. Les reines, ja fecundades, comencen a construir els nius de les obreres. Al juny, n’erigiran de nous per pondre les larves, els que s’associa a la vespa asiàtica: grans estructures suspeses a més de 10 metres d’alçada i normalment en zones amb molta humitat o properes a cursos fluvials, ja que elaboren la pasta de paper per construir el niu a base d’aigua i fusta.
“Cobrir cada metre del territori és impossible”, apunta Francolí, però destaca que a Orís les 25 trampes han quedat força repartides. Diverses cases de pagès es fan càrrec de reomplir-les cada setmana i de comunicar el nombre d’exemplars capturats a través d’un grup de WhatsApp. “Aconseguim que moltes famílies s’impliquin en un problema que ens afecta a tots”, destaca l’alcalde, Arnau Basco. A Sant Vicenç de Torelló s’han col·locat sis trampes al nucli, cinc a Borgonyà i quatre a Vilaseca. Francolí també ha assessorat el Parc del Castell de Montesquiu per seguir els mateixos passos.
TRAMPES PROFESSIONALS I CASOLANES
Les trampes que s’estan utilitzant a Orís i Sant Vicenç de Torelló consten d’un recipient de plàstic foradat per sota, la qual cosa permet l’entrada d’insectes. Un líquid endolcit exerceix de reclam i “un cop a dins, les vespes no saben sortir”. Se’n poden preparar de similars a casa tallant una ampolla de plàstic per la meitat i penjant-la de cap per avall. Segons Francolí, només cal tancar-la amb el tap corresponent i fer-hi un forat perquè les vespes hi puguin entrar.
Pel que fa al líquid, el que fan servir a Orís i Sant Vicenç és comercial, però es pot imitar barrejant cervesa negra, vi, xarop de grosella i fins i tot suc de cera vella fermentada
{{ comment.text }}