L’Arxiu Comarcal d’Osona ha catalogat i digitalitzat el fons de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, amb documents des de l’any 1205, que d’aquesta manera és consultable en línia. Entre d’altres, s’hi havien conservat cartes dels mercaders Puigrubí del segle XVII, a partir de les quals Josep Maria Passola va fer un llibre. El dijous passat, un acte a l’arxiu va servir per presentar tan aquest volum com la digitalització del fons de l’hospital.
El president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Josep Maria Boya, entregaven a Jordi Roca, director gerent de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic , el recull resultat de la catalogació i la digitalització del fons de l’hospital. El formen 5.700 registres, els més antics de l’any 1205, que testimonien 700 anys d’història de la institució. En destaquen, especialment, 645 pergamins datats entre els segles XIII i XVII. Després del treball de digitalització fet per l’Arxiu Comarcal, la majoria de documents del fons, més de 5.500, són consultables en línia. Ja ho han estat, de fet, al llarg del 2016.
Al fons de l’Hospital de la Santa Creu s’hi han conservat cartes de tres generacions dels mercaders Puigrubí escrites al llarg del segle XVII. Un epistolari a partir del qual l’historiador Josep Maria Passola Palmada va fer, deixant-lo pràcticament enllestit abans de morir, el llibre ‘El comerç a Osona en les cartes del mercader Josep Puigrubí’.
El fons documental de la Santa Creu de Vic està al nivell del de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, i és únic fora de la capital catalana.
{{ comment.text }}