Les tres mestres que treballaven a l’escola bressol de la Guixa fins al curs passat, quan va tancar, volen reobrir-la. Ja fa mesos que preparen un projecte que té per objectiu renovar la llar d’infants tant físicament, fent obres a dins i a fora de l’edifici, com en termes de pedagogia, per avançar cap a un nou model que combini els mètodes Montessori, Waldorf, Pikler i Reggio Emilia.
“El tancament va ser una pena molta gran”, explica la mestra Dolors Fajarnés, “vam decidir que, fos com fos, no ens podíem rendir, que calia lluitar perquè a la Guixa hi hagi escola bressol”. La idea que han treballat amb Anna Redorta i Dolors Verdaguer passa, en primer terme, per renovar l’edifici, perquè “les famílies en sortien encantades amb el tracte, però les instal·lacions eren molt velles”. Segons l’equip educatiu, l’última reforma a l’escola data de fa deu anys, motiu pel qual han encarregat un projecte arquitectònic que, entre altres, preveu ampliar el pati fins als 500 metres quadrats.
Les mestres també estan decidides a donar un enfocament diferent al model pedagògic, posant l’alumne al centre i seguint mètodes que precisament es basen en un aprenentatge cada vegada més lliure i creatiu. Una altra de les idees que volen potenciar és la d’escola rural, distintiu que el Departament d’Ensenyament no els pot atorgar per ser un centre ubicat a Vic, però que “és real, perquè estem en un entorn natural i privilegiat”.
Crida a la preinscripció: si no arriben a una vintena d’infants, no obriran
Els objectius els tenen clars. I es nota per la il·lusió amb què en parlen. Tot i això, només podran reobrir si aconsegueixen que com a mínim 20 infants s’apuntin a la preinscripció que comença aquest dimecres i que es pot fer al centre cívic de la Guixa fins a l’11 de maig. Dissabte al matí, Fajarnés, Redorta i Verdaguer faran una xerrada en aquest mateix equipament per donar a conèixer el seu projecte.
Conscients del descens de natalitat i de “l’àmplia oferta de llars d’infants” a la ciutat de Vic, llancen una crida a les famílies: “A vegades hi ha qui s’ho rumia perquè sembla que estem lluny, però són poquíssims quilòmetres i, en canvi, tenen molts avantatges, com l’entorn natural o l’ambient d’una escola petita, familiar, catalana i compromesa amb la cultura i tradicions del país”. També defensen que a la Guixa hi ha una escola d’Educació Infantil i Primària amb més de 200 alumnes i, per tant, que és lògic tenir-hi llar d’infants. Des de l’associació de veïns, Imma Jordà comparteix el mateix punt de vista, i recorda les mares que als anys setanta es van organitzar per muntar l’escola bressol: “El desig de mantenir-la és una lluita compartida que ha anat passant de generació en generació. El poble ha de disposar d’aquest servei bàsic”.
{{ comment.text }}