EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les restriccions a la Vall de Sau poden augmentar l’afluència a l’Esquirol, Rupit i Tavertet

Hi haurà informadors ambientals per fer front a l’allau de visitants

El Collsacabra desplegarà per tercer any consecutiu el dispositiu d’informadors ambientals per fer front a l’allau de visitants que esperen aquests dies de Setmana Santa, sobretot divendres, dissabte i diumenge. Hi haurà cinc punts clau per explicar als turistes si hi ha aparcaments lliures, o fins i tot lloc per dinar. A més dels informadors situats en els accessos, una pantalla led a l’entrada de l’Esquirol també avisarà de la disponibilitat.

Tal com explica l’alcalde del municipi, Àlex Montanyà, l’objectiu del dispositiu és que “els visitants puguin accedir al territori de forma esglaonada”. “Volem que gaudeixin del nostre paisatge, com ho fem nosaltres, i que facin una visita agradable i respectuosa amb el medi ambient”, afegeix. Abans d’aquest desplegament, l’afluència de visitants havia estat excessiva i havia desbordat el territori. Per tant, també es vol alleugerir la pressió als restauradors i al medi rural.

Al Collsacabra hi viuen uns 3.000 veïns i l’any passat, durant els tres dies forts de Setmana Santa, van accedir-hi uns 17.000 vehicles (uns 5.000 per dia). “Segur que la xifra serà igual o superior”, preveu l’alcalde. I ho justifica: “Les temperatures han pujat, però no prou com per anar a la platja, i no hi ha neu a les muntanyes. Per tant, sabem que tindrem un turisme d’interior molt elevat”. A això també s’hi suma “la pressió econòmica” de les famílies, que aposten per “un consum reservat”.


Un altre factor que pot fer incrementar l’afluència de visitants són les restriccions d’accés a la Vall de Sau. “Hem d’estar alerta de tota aquella gent que no podrà anar al pantà i que es desplaçarà a prop del territori, com pot ser el Collsacabra o el Montseny.”

L’hora punta d’arribada dels visitants acostuma a ser al voltant de les 12 del migdia, ja que molts provenen de l’àrea metropolitana. Per això, el batlle aprofita per recomanar que s’eviti aquesta hora punta i s’arribi amb temps al territori “per poder fer una visita amable i tranquil·la”, així com també fer la reserva prèvia d’on es vol dinar. “I així a la tarda poder visitar la resta del territori. L’esglaonament és bàsic”, reitera l’alcalde.

El dispositiu, que es dona per acabat a les 3 de la tarda, està impulsat pels tres ajuntaments (l’Esquirol, Rupit i Pruit i Tavertet) i té un cost d’uns 12.000 euros. Compta amb el suport de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i Protecció Civil.

A més del desplegament d’informadors, també hi ha personal als espais naturals de la Foradada a Cantonigròs i al Morro de l’Abella a Tavertet. Hi ha places limitades per accedir-hi i cal pagar una ecotaxa de 3 euros.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 82 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't