EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’Hospital de Vic estrenarà servei d’urgències comarcal amb porta única l’1 de març

La coordinació amb l’atenció primària i el treball en xarxa són la clau d’un espai remodelat amb un cost de 2 MEUR

ACN
21/01/2024
Vic

Lourdes Casademont / Laura Busquets


Les noves urgències territorials d’Osona es concentraran a l’Hospital Universitari de Vic l’1 de març amb el format de “porta única urgent” i assistència específica segons la patologia. Així, el CAP Vic Nord deixarà d’oferir l’atenció continuada d’urgències de la primària per tot Osona com es venia fent fins ara.

La porta única a l’hospital serà de dilluns a divendres en horari nocturn i caps de setmana i festius (24h). Abans de la pandèmia, hi havia hagut una centralització, però ara s’incorpora la coordinació de professionals. Després d’un any d’obres i un cost d’uns 2 MEUR, aquest és un model de gestió pioner a Catalunya, segons el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha elogiat les instal·lacions i la vàlua dels professionals.

Després d’un any d’obres, el centre ha finalitzat el projecte de millora i ampliació de les Urgències, l’obra de major envergadura que s’hi ha fet mai. Amb una inversió de prop de 2 MEUR, cofinançada entre el Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, donen servei a més de 60.000 persones a l’any.

Durant la inauguració de les instal·lacions, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que la remodelació era “molt necessària” no només per les millores en l’espai sinó sobretot perquè permet implementar un model d’urgències que coordina els efectius de la primària amb l’atenció hospitalària.

“Ens ha de millorar molt i beneficiar molt la separació d’urgències de baixa complexitat amb la que en té més”, ha afirmat, tot dient que són “bones notícies” per a la comarca.

Balcells també ha elogiat el funcionament del centre tot dient que no ha calgut desprogramar activitat arran de l’augment de les malalties respiratòries aquestes últimes setmanes.

D’altra banda, també ha dit que el Consorci Hospitalari de Vic ja ha demostrat amb anterioritat el seu caràcter “pioner” i ha posat d’exemple el treball coordinat que venen fent amb l’hospital de Campdevànol.

De la seva banda, la gerent del Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjon, ha recordat els treballs que durant un any s’han dut a terme mentre el centre continuava oferint assistència i sense aturar-se mai, i ha fet un agraïment als professionals per la seva dedicació tot i les obres i als usuaris la seva comprensió. “El resultat son uns espais moderns i adaptats a aquest nou model de col·laboració entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària”, ha dit.

Els professionals de l’Hospital Universitari de Vic i els d’Atenció Primària, han treballat conjuntament per definir com havien de ser els nous espais integrats. La directora del servei d’urgències, Judit Roca ja fa mig any que ocupa aquesta posició per treballar coordinant els equips del servei d’urgències i s’està enllestint el protocol de funcionament per fer-ho possible. “És una feina interna que ens permetrà ser més eficients en aquets nou model. Els espais han d’ajudar, però els professionals hem de garantir aquesta continuïtat assistencial que fa que la ciutadania tingui una atenció bona, acurada i eficient”, ha reblat Roca.

Més espai i més box

Les obres de millora han permès passar de 1.200 m2 a 1.700 m2, un 38% més. També s’han reforçar els punts d’atenció (box). Fins ara, Urgències tenia 46 boxs i ara passaran a 57, 11 més. La distribució serà 2 per a pacients crítics, 3 per a pacients de Traumatologia, 29 per a urgències generals mèdiques i quirúrgiques nivell II (inclou Psiquiatria), 6 per a Urgències lleus nivell I (ACUT), 10 per a pacients en Observació i 7 per a Pediatria. L’atenció urgent de Ginecologia i Obstetrícia se segueix atenent a la Planta 1 a l’àrea de Sala de Parts.

Pel que fa a les millores, s’han habilitat àrees diferenciades i adaptades a les necessitats del pacient segons el nivell de complexitat. Les diferents àrees disposen de sistemes de monitorització centralitzada que permeten fer un seguiment de tots els pacients de forma integrada i en mobilitat. D’altra banda, s’ha dissenyat els espais per fer-los “més amables”, amb un pati anglès amb ventilació, vegetació i llum natural.

El vestíbul i l’entrada principal d’Urgències s’ha remodelat, amb una nova sala d’espera que comunica amb un nou nucli de lavabos adaptats que s’ha construït annex a l’edifici que ja hi havia. Destaca també Pediatria, amb el doble de punts d’atenció (fins a 7) i 5 boxes amb capacitat per a 10 llits i una sala d’espera pròpia i espais adaptats als infants. L’espai d’urgències psiquiàtriques també té zona pròpia, amb 3 boxes, un consultori de visites ràpides i un espai per a pacients amb transorn mental greu. I pel que fa a l’àrea d’Observació, hi ha cinc nous boxes dobles, amb llum natural i bany propi.

A nivell de plantilla, però, no s’ha augmentat i s’aprofitaran els mateixos equips que treballaven fins ara des de primària i des de l’hospital.

Les lleus, a Primària

En cas d’urgències lleus, se seguiran atenent als CAP de cada zona fins a les 20 h. I a partir de l’1 de març, si és a la nit, també a l’Hospital de Vic. Els caps de setmana i festius,  es mantenen a la comarca els següents 4 punts d’atenció urgent: Zona Manlleu (CAP de Manlleu), Zona Torelló (CAP de Torelló); Zona Tona (CAP de Tona), i Zona Vic, al Servei d’urgències territorial a l’Hospital Universitari de Vic.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 187 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't