L’institut Abat Oliba de Ripoll va començar a impartir aquest dimecres l’extraescolar de Llengua i Cultura Àrab, una proposta del Departament d’Ensenyament que està oberta a tots els alumnes d’ESO de la vila. De moment, han engegat amb nou alumnes que es trobaran cada dimecres a la tarda fins a final de curs. Des dels Serveis Territorials d’Ensenyament de Girona, Anna Roura recorda que la iniciativa es va tirar endavant arran de “la demanda del territori per la situació excepcional”.
A l’activitat, però, s’hi ensenya només àrab i des del centre el director, Paco Navarro, diu que “l’ideal” seria que “fos bilingüe”, és a dir, que també tingués en compte la llengua amazic. Segons Navarro, coneixen els alumnes i van fer una enquesta en la qual es va determinar que en la majoria de casos, “més de la meitat”, la llengua materna és l’amazic. Ara el professor que imparteix l’assignatura i que prové del programa LACM (Llengua Àrab i Cultura Marroquina), fruit d’un conveni entre el govern espanyol i el del Marroc, només parla àrab i no té coneixement d’amazic. El director remarca que no tenen res contra aquesta persona però que “de manera constructiva i en positiu” han traslladat de forma informal al Departament que “l’ideal seria que també conegués l’amazic”. Fer aquesta formació “és molt interessant i hem d’anar en aquesta direcció”, afegeix Navarro.
Des dels Serveis Territorials entomen la proposta amb “l’objectiu de donar una resposta adequada a l’alumnat”. Per ara no hi són a temps, però apunten que a final de curs “quan es valori” el funcionament ho tindran en compte de cara al curs vinent.
L’institut de Ripoll és un dels quatre centres de les comarques gironines on es porta a terme aquesta activitat extraescolar. En el cas d’Osona i el Moianès, per ara, no es fa enlloc. Des dels Serveis Territorials a la Catalunya Central expliquen que hi ha una col·laboració des del curs passat amb la Casa Amaziga i que ofereixen cursos d’amazic en una escola de la regió com a activitat extraescolar. Per ara a Osona i el Moianès no hi ha hagut la demanda, comenten. Aquesta llengua la parlen uns 12 milions de persones al món.
{{ comment.text }}