EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Llegir és més que un llibre, ens allarga la vida”

Xerrada a Manlleu sobre els beneficis de la lectura i el projecte Biblioteca de CAPçalera

“La biblioteca és el lloc per a la cura de l’ànima.” Amb aquesta dita –inscrita en un temple egipci– resumia Núria Silvestre, directora de la Biblioteca Municipal de Manlleu, el conjunt de beneficis que aporta la lectura. Ho feia en la xerrada organitzada dijous a Manlleu, dins del cicle d’activitats gratuïtes impulsada per l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central. L’objectiu és acostar l’atenció primària als ciutadans tot conversant sobre benestar, salut o alimentació, entre d’altres.

En el cas de dijous, l’acte va girar entorn del projecte Biblioteca CAPçalera, impulsat pel CAP de Manlleu i la Biblioteca Municipal des de l’any passat. A través d’aquesta iniciativa, els professionals del centre conviden els usuaris a llegir i a participar en les activitats de la biblioteca com una “prescripció social”. A l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu s’hi van reunir una trentena d’assistents, que van escoltar Silvestre i Anna Rovira, infermera del CAP del municipi, desglossar diversos avantatges de l’hàbit de la lectura per a tots els grups d’edat. “Si llegim cada dia mitja hora, viurem més anys”, deia la bibliotecària, basant-se en estudis internacionals. Destacava els beneficis “col·laterals”, com ara la millora de les habilitats cognitives, la protecció del benestar mental per la reducció del cortisol –l’hormona de l’estrès– o la prevenció de malalties neurodegeneratives. També assenyalava la necessitat de tenir una estona “lluny de les pantalles”, que ens pot ajudar a “mantenir una capacitat de comprensió lectora cada vegada més escassa, especialment entre el jovent”. La lectura pot suposar fins i tot “un remei a la soledat no desitjada”, i les visites a la biblioteca impliquen “exercici físic per caminar fins allà i un punt de trobada on conèixer gent, compartir inquietuds i descobrir llibres nous”, afegia Silvestre. Ara, segons la directora, una de les pròximes activitats a incorporar podrien ser les visites guiades a la biblioteca.

En el cas dels pacients amb mobilitat reduïda o d’edat avançada, diversos voluntaris acudeixen mensualment a casa seva per portar-los llibres i altres materials lúdics i divulgatius “triats a mida dels gustos de cadascú”. També s’organitzen activitats com ara tallers i grups de lectura periòdics.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't