La zona de baixes emissions (ZBE) a Manlleu va endavant. L’ordenança que la regularà es va aprovar dilluns amb l’ok de 17 dels 19 regidors presents al ple.
Tal com ha anat explicant EL 9 NOU, es desplegarà en dues fases. La primera, a finals d’aquest 2025, afectarà els camions de més de 12 tones, que no podran transitar pel centre i hauran d’accedir als polígons a través de la ronda Nord; la segona, d’aplicació per a tots els vehicles sense distintiu ambiental, s’activarà com a molt tard al cap de tres anys d’haver posat en marxa la primera.

En un ple previ al trencament del pacte de govern, el regidor de Medi Ambient va ser categòric a defensar la ZBE, posant el focus en l’elevada contaminació atmosfèrica a la Plana de Vic i com s’ha de combatre treballant en tres fronts: el trànsit, les calefaccions i la ramaderia.
“Els estudis ens demostren que els dies que superem els nivells de partícules en suspensió augmenten les visites a urgències, però és que l’endemà es disparen els ingressos per problemes respiratoris a l’Hospital de Vic. És el que volem per als nostres, fills, filles i ciutadania?”, preguntava Andreu Garcia (PSC).
El regidor també va argumentar que les ZBE són d’obligada aplicació a les ciutats de més de 20.000 habitants, de manera que “la dissenyem nosaltres i amb temps, com estem fent, o ens la imposaran les directives europees i la seva transposició a l’Estat espanyol”.
Malgrat que a la sala hi havia públic i cartells en contra, Garcia va sumar a les explicacions més pedagògiques la reivindicació històrica de treure els camions del passeig de Sant Joan i el centre de Manlleu: “És el que aconseguim amb la fase 1, i amb això tothom hi està d’acord. Quan vam tenir el pont de Can Molas tallat i no podien passar, guanyàvem en seguretat i no se’n va ressentir ni el comerç ni l’economia”. Tampoc es multarà immediatament, sinó que el sistema s’activarà com a prova pilot durant sis mesos abans que entri en vigor el règim sancionador.
Pel que fa a la fase d’aplicació més general, “tenim anys per treballar-la, perquè la ciutadania l’entengui i perquè es pugui fer de forma còmoda i segura, d’aquí la implantació gradual”.
El regidor detallava, així mateix, que a l’ordenança ja hi ha previstes diversitat de casuístiques i exempcions, com ara que tindran garantit el pas els tractors i els cotxes amb destí a qualsevol taller mecànic de la ciutat, o que els veïns amb vehicles sense distintiu ambiental podran accedir 52 vegades a la ZBE el primer any d’entrada en vigor de la mesura. Entre altres exemples, que es tindrà en compte l’edat dels titulars i no es forçarà ningú a canviar-se el cotxe si està a punt de jubilar-se. “Els canvis a vegades provoquen incertesa, però l’Ajuntament acompanyarà els veïns en tot moment. No volem deixar ningú enrere”, sentenciava Garcia.
L’oposició va lloar el discurs i es va significar clarament a favor de la mesura.
“Compromís total cap a tot allò que suposi millorar la qualitat de l’aire i polítiques que, encara que ens costin, han de servir per deixar un planeta millor a les futures generacions”, va dir Maite Anglada (ERC).
“Benvinguda la ZBE si això vol dir pacificar la mobilitat a dins del poble, però sobretot per donar resposta al gran problema de la contaminació atmosfèrica”, hi afegia Lleonard Sánchez (CUP).
Des d’Ara Gent de Manlleu-Pacte Local, Ferran Hortal va votar a favor de l’ordenança i Rossend Àvila es va abstenir, argumentant que veuen en la ZBE tant punts a favor com d’altres no tan positius.
Roger Saborit (Aliança Catalana) va ser l’únic que es va postular en contra tot i que en la primera aprovació, al mes d’octubre, ho havia fet a favor: “Després de parlar amb veïns i veïnes, ho veiem un atac a la llibertat individual dels ciutadans i intuïm que generarà un caos circulatori sense precedents”, va apuntar. Un parer i un vot que Garcia i altres partits de l’oposició van reprovar titllant-lo “d’oportunista”.
La implantació de la zona de baixes emissions a Manlleu està pressupostada en 183.000 euros, dels quals 100.000 els aporta la Generalitat.
L’Ajuntament també compta amb una subvenció de 10.500 de la Diputació de Barcelona per a la campanya informativa, que inclourà, a banda d’una web on entrar al detall de l’ordenança, activitats presencials, díptics i bustiades.
Com a lema s’ha triat “Sobren motius”, un eslògan que es remunta al mandat passat i que ja va acompanyar el desplegament de la recollida de residus porta a porta.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't