L’any passat el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) va reduir un 18% la llista d’espera quirúrgica i un 22% el temps mitjà d’espera respecte a l’any anterior. Això va ser possible, en bona part, gràcies als diners addicionals d’un pla de xoc del CatSalut que van beneficiar la majoria d’hospitals catalans.
L’any 2016 el Consorci Hospitalari havia posat el focus en les operacions de cataractes i de pròtesis de genoll i maluc, aconseguint una reducció del 34% d’aquestes llistes. Per contra, se’n van ressentir altres intervencions menys prioritàries, incrementant-se un 1,6% la llista d’espera global. Per al 2017 es va voler fer un pas més per reduir el conjunt de la llista i, al mateix temps, assolir que totes les intervencions es fessin dins del termini de garantia establert.
Per afrontar-ho comptaven amb els recursos addicionals que, a partir del maig, van rebre del CatSalut, gràcies a l’anunciat pla de xoc del Departament de Salut, per fer front a un problema que arrosseguen la majoria d’hospitals catalans –en bona part per la frenada d’activitat quirúrgica derivada dels anys més crus de la crisi–.
En el cas del CHV, l’aportació extraordinària va ser de 803.000 euros, que es van traduir en més hores de quiròfans.
En concret, l’activitat va incrementar en 245 sessions quirúrgiques –cadascuna equivalent a unes set hores de quiròfan–, i es van poder fer 897 operacions de pacients en llista d’espera, un 18,9% més que l’any anterior. Això, sumat a una revisió de l’“eficiència” de les sessions ordinàries, va permetre rebaixar un 18% la llista d’espera quirúrgica respecte al 2016. A 31 de desembre de 2017 hi havia 3.226 persones pendents d’una intervenció.
Tots aquests procediments, a més, es van poder fer dins dels terminis establerts pel CatSalut, inclosos els qualificats com a garantits (bàsicament pròtesis de maluc i de genoll i cataractes). Pel que fa al temps mitjà d’espera, va quedar fixat en 130 dies, pels 168 del 2016. Això suposa una disminució del 22,6% respecte del 2016. Al conjunt de Catalunya, el temps mitjà és lleugerament superior, de 144 dies (pels 170 del 2016).
Fons del Consorci han apuntat que la voluntat és poder “mantenir” aquest any els bons resultats de l’exercici 2017. Tot dependrà, però, de quins objectius planteja el CatSalut per als propers mesos, “donat que per mantenir el pla de xoc és imprescindible disposar de finançament”.
{{ comment.text }}