Vic va acollir divendres la segona Jornada sobre els Drets de Família i Successions, una trobada que va reunir més d’un centenar d’advocats, juristes, notaris i catedràtics per portar a debat qüestions com la nul·litat dels testaments o els drets de les famílies.
La trobada, celebrada al Museu Episcopal de Vic, va permetre tractar l’estat actual de l’ordenament jurídic català de la mà de juristes i acadèmics experts en diversos àmbits i conèixer les implicacions dels canvis ocorreguts recentment i els que s’espera que puguin arribar a curt termini, com el dels drets de les parelles estables que conviuen sense estar casades. Fins ara, els drets d’aquestes parelles són gairebé els mateixos que el dels matrimonis, però s’espera que aviat deixi de ser així. “El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional una llei navarresa i quan es dicti la sentència gran part de la normativa catalana sobre unions estables quedarà inaplicable”, comentava la catedràtica de Dret Civil de la Universitat Autònoma de Barcelona Judith Solé, qui explicava que això “significarà a efectes pràctics que les persones que estan en parella estable no tindran drets com el de successió i caldrà fer un testament on es deixin els béns al convivent”.
En el cas de les successions, de fet, els professionals van destacar la importància de la planificació a l’hora d’indicar quin destí es vol per als béns propis després de la defunció. El president de l’Associació d’Especialistes en Drets de Successions, Ramon Pratdesaba, “en algunes situacions, com quan tens un cert patrimoni i tens fills de matrimonis diferents, t’has separat més d’una vegada o tens a càrrec una persona amb discapacitat, és imprescindible tractar aquest assumpte en vida, quan estàs bé, per evitar que les coses no funcionin bé i s’hi pugui produir una intervenció judicial, amb efectes i conseqüències no desitjades”.
Des de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic, el degà, Rogeli Montoliu, va destacar que la jornada ha servit per posar en valor l’advocacia de la comarca i també per mirar cap al futur del dret: “Els canvis socials són molts i molt profunds, i cada cop succeeixen amb més rapidesa, el dret s’ha d’adaptar a aquests canvis per continuar sent útil a la societat”.
La jornada la va organitzar l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions, la Societat Catalana d’Advocats de Família i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic.
{{ comment.text }}