EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“No em diguis nena”

Maria Saladich i Marina Berrocal impulsen una campanya per denunciar el masclisme que pateixen moltes dones a la feina. Aara se centren a l’hospital

És cirurgiana i s’hi ha trobat més d’una vegada i de dues a la feina en atendre un pacient o després d’operar-lo: li han demanat “quan vindrà el doctor?”. En alguna ocasió també hi ha hagut qui li ha dit que “no vull que m’operi una doctora”. És el dia a dia de la vigatana Maria Saladich, doctora de l’Hospital Universitari de Vic i de l’Hospital del Mar de Barcelona, que en patir situacions masclistes també a la feina ha decidit juntament amb la dissenyadora gràfica Marina Berrocal, de Torelló, engegar la campanya “No em diguis nena, soc la doctora”.

El de la medicina, diu Saladich, “és un àmbit tradicionalment molt masculinitzat” i la gent quan parla del doctor té a la ment un home i “a nosaltres aquest respecte no se’ns té”. I un exemple és que “se’ns diu nena”, un fet amb el qual també es troba el personal d’infermeria, que “encara té més contacte amb els pacients”. D’aquí en surt el nom de la campanya, que s’ha traduït en unes xapes que porten a les bates amb la versió per a doctores i per a infermeres de l’hospital vigatà i que de mica en mica es va estenent cap a altres centres de Catalunya que s’han interessat per la iniciativa que van engegar la setmana passada. La idea és assenyalar la xapa cada vegada que els diguin “nena” i estalviar-se l’explicació. Aquest tracte, comenten les impulsores, “no s’hauria de dir a ningú que treballa”, en cap àmbit.

Segons la doctora Saladich, “la població ha de saber que som prop del 90% de doctores estudiant ara a les facultats de medicina” i que en el futur “es trobaran amb doctores”. El fet de tractar-les de “nena” no és un fet generacional, explica, ja que s’hi troben amb persones de diferents edats i també de diferents sexes: “el masclisme està implícit a la societat i és un problema d’homes i de dones”. En aquest sentit, també diu que hi ha doctores i infermeres “que encara tenen menys edat perquè els diguin nena” que s’han sumat a la iniciativa i s’han posat la xapa.
El disseny és de color verd i no lila com s’utilitza en la lluita contra el masclisme. Van triar el verd, diu Berrocal, perquè “recorda l’hospital, la professió” i acompanyen el missatge amb símbols d’aquest àmbit. La xapa definitiva seria: “No em diguis nena”, sense cap professió al darrere. De moment, actuen en l’àmbit en què ha nascut, i no descarten ampliar-la a altres sectors.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 227 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't