Era l’any 2018 i feia tres mesos que havia nascut el seu fill quan va decidir separar-se de la seva parella pels maltractaments que patia. Amb els anys, però, la va convèncer que havia canviat i l’any passat va decidir donar-li una segona oportunitat.
“No sé per què m’ho vaig creure i vaig tornar a anar a viure amb ell en un pis que jo pensava que era de lloguer i que després vaig saber que havia ocupat. Allà, al cap de poc la situació va tornar a ser la mateixa”, explica aquesta víctima de violència masclista de Roda de Ter, que prefereix no fer públic el seu nom per no ser identificada. “Un dia els veïns alertats pels crits van avisar els Mossos i el van fer fora del pis, però venia igualment i m’amenaçava”, recorda.
Per això, va decidir acudir als serveis socials del municipi, que la van assessorar. Va posar una denúncia i li van donar una ordre d’allunyament, però els Mossos d’Esquadra no van arribar a poder-la notificar al seu exmarit, que a principis d’aquest any, aprofitant un dia que ella era a la feina, va entrar al pis que havien compartit.
“Va llençar les meves coses i les del nen i es va quedar a dins amb uns familiars. Pretenia deixar-me al carrer. Sort dels serveis socials que van intervenir-hi i dels veïns que van declarar que hi vivia jo i així hi vaig poder tornar”, detalla. Des de llavors té un Atenpro, un dispositiu mòbil amb geolocalització per avisar la policia prement només un botó, “i em sento més segura, tot i que encara tinc por”.
Pendent del judici voldria passar pàgina, però l’habitatge està sent el principal inconvenient per començar una nova vida. “Voldria deixar aquest pis on vivim el meu fill i jo perquè l’estem ocupant, però sola no puc pagar un lloguer de 700 euros amb un sou de 1.000”, lamenta. “Es parla molt de lloguer social –continua–, però aquí a Roda no n’hi ha i si pago un lloguer convencional no em queden diners per menjar i per l’aigua, la llum i el gas”.
La d’aquesta veïna és una situació més habitual del que pot semblar i els casos van en augment segons els serveis socials. “Nosaltres de seguida que ens arriba la urgència valorem el risc i les atenem tan ràpid com podem.
Els oferim servei de psicologia i advocat i les acompanyem en tot el procés”, diu Susanna Martín, educadora dels serveis socials de Roda. “El problema és que hi ha moltes dones maltractades i passant-ho malament com jo que no fan el pas de separar-se perquè no saben on anar a viure”, es queixa la víctima. Per a ella, l’ajuda dels serveis socials està sent determinant “per sortir-me’n”.
{{ comment.text }}