EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“No tornaré a Ucraïna fins que no hi hagi pau”

Anna Litinova recorda l’inici de la guerra i com va arribar a Osona

“El 24 de febrer a les 5 de la matinada estava a casa i vaig sentir les primeres explosions.” Aquest és el record de l’inici de la guerra a Ucraïna que té Anna Litinova, actualment refugiada a Osona. Ella va ser una de les prop de 300 persones que van venir a la comarca gràcies a l’ONG Osona amb els Nens. Ho va fer perquè la seva germana viu a Alpens i ara s’ha traslladat a Torelló.

Tal com relatava a El 9 TV, per fugir de la guerra i del país va sortir un dissabte a les 7 del matí i va arribar a la frontera de Romania, on va trobar-se amb llargues cues: “Hi havia gent que feia més de cinc dies que esperava i ja no quedava ni menjar ni aigua”. Amb aquest imprevist, va haver de canviar de ruta i va passar per la frontera de Moldàvia. Finalment, va poder arribar a casa de la seva germana. Des d’Osona, Litinova va poder continuar treballant en línia, malgrat que va estar un mes aturada pel conflicte.

“Els primers sis mesos van ser durs perquè vam estar obligats a deixar el país on vivíem amb la guerra i mentalment ens feia mal”, recorda. Per això, li agradaria tornar al seu país, però té clar que no ho farà fins que no acabi la guerra: “No hi tornaré fins que no hi hagi pau”.

La majoria de la família de Litinova s’ha quedat a Catalunya, encara que té dos germans que continuen al país de l’Europa de l’Est perquè no els deixen sortir. D’altra banda, també hi ha una altra germana que s’hi ha volgut quedar. Aquesta història i d’altres vivències de persones refugiades a la comarca han quedat recollides en el llibre De l’infern a Osona: 3.000 km d’històries que no s’haurien d’haver escrit mai, impulsat pel Consell Comarcal i l’ONG Osona amb els Nens.

Precisament, des de l’inici de la guerra, Osona ha acollit molts ucraïnesos, la majoria dels quals estaven vinculats a l’ONG. Molts d’ells, com Litinova, havien vingut a passar un estiu amb famílies catalanes per millorar la salut ja que havien estat exposats a les radiacions de l’accident nuclear de Txernòbil.

Sense haver perdut mai el vincle, uns quants anys més tard, han tornat ja d’adults per refugiar-se de la guerra a Ucraïna. L’ONG, que ha comptat amb el suport del Consell Comarcal, ha coordinat l’acollida de 293 persones. Actualment, se’n comptabilitza un centenar a la comarca, alguns dels quals, com Litinova, confien a tornar al seu país algun dia.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 191 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't