EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Obren un procés per definir els criteris per instal·lar parcs solars

Un cop definides les millors zones també s’establiran mecanismes de compensació entre territoris

El 9 Nou
03/06/2023
Manlleu

L’Institut Català de l’Energia (Icaen) està començant a aterrar els objectius de la prospectiva energètica Proencat que estableix com arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. I una de les eines per anar avançant és el Pla Territorial Sectorial per al Desplegament de les Energies Renovables (Plater), que la setmana passada es va presentar a Manlleu. En el marc d’aquest Plater, hi ha obert un procés participatiu perquè veïns, entitats, empreses i administracions puguin fer aportacions per establir els criteris d’avaluació ambiental que han de definir la ubicació de les instal·lacions de generació d’energia.

“La fase actual és la de participació pública per establir els criteris d’avaluació ambiental” i determinar quin pot ser l’impacte, “nul, baix o alt”, respecte a espais d’interès agrari, paisatgístic o d’altres tipologies, segons explica Moisès Subirana, tècnic de l’Agència de l’Energia d’Osona i responsable del Plater a la comarca, a través de l’Oficina de Transició Energètica Comarcal. La ciutadania pot participar en aquest procés fins al dia 4 de juny, mentre que el termini per a entitats, empreses i administració acabarà el dia 30 del mateix mes.

A partir d’una avaluació ambiental estratègica, el Plater zonificarà el territori català en funció de l’impacte que tindria la instal·lació d’energies renovables. Els projectes que s’ubiquin en zones on l’impacte sigui negligible gaudiran d’exempció d’avaluació ambiental i tràmits administratius simplificats. “Així es podran accelerar tràmits en zones on no hi ha impacte”, diu Subirana. També s’establiran quotes comarcals d’implantació d’energies renovables i mecanismes de compensació entre aquells territoris amb més capacitat de producció d’energia (en general zones rurals) i aquells amb menys terrenys disponibles i consums més elevats (zones urbanes).

“El Plater no entra a definir qui han de ser els promotors dels parcs d’energia”, explica Subirana, que afegeix que aquest treball ha d’acabar confluint amb la feina feta en el programa Nova Energia Osona (NEO) que defineix el camí de la transició energètica a Osona. “Són dos processos paral·lels.” Subirana no descarta que des de l’Agència de l’Energia d’Osona es facin aportacions al procés participatiu que hi ha obert fins al 30 de juny “en la línia de la feina que s’ha fet fins ara al NEO”.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 519 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't