Ampli operatiu policial a Osona des de primera hora del matí, en què hi ha participat els Mossos d’Esquadra -la Divisió d’Investigació Criminal i investigadors de la comissaria de Vic-, l’Ertzaintza, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i també hi ha col·laborat la Policia Local de Manlleu.
Precisament, l’epicentre ha tingut lloc a Manlleu, on els agents han desarticulat un grup criminal dedicat a les estafes per internet. Concretament s’han fet divuit detencions i registres domiciliaris en vuit punts de Manlleu i un a les Masies de Roda.
Al carrer Montserrat de Manlleu s’han practicat tres detencions, dos homes i una menor, però també hi ha hagut registres a domicilis de la carretera d’Olot i el passeig de Sant Joan.
Segons la policia, haurien comès més d’un miler d’estafes bancàries a tot l’Estat. Se’ls acusa dels delictes d’estafa tecnològica, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. La investigació es va iniciar a l’octubre de 2023 arran de diverses denúncies d’estafes per internet a tot l’Estat.
Des de primera hora del matí, un helicòpter sobrevolava diversos municipis d’Osona mentre s’estava desplegant l’operatiu. A més de la unitat aèria també hi ha una unitat canina. En algun dels registres s’han trobat plantacions de marihuana.
Les estafes per internet s’han multiplicat per cinc des de la pandèmia.
No és la primera vegada que hi ha detencions a Osona per aquest tipus de delictes. El passat mes de desembre la Guàrdia Civil ja va desarticular una organització criminal amb almenys tres integrants de Manlleu, Torelló i Sora que operava per mitjà d’smishing, un mètode que consisteix a enviar falsos missatges de text a les víctimes perquè es descarreguin programes maliciosos al telèfon i, d’aquesta manera, acabar-los robant dades i diners.
El més curiós del cas és que l’origen es remunta a una denúncia interposada a Pontedeume, un poble de 8.000 habitants de la província de la Corunya, a Galícia. Segons informa la mateixa Guàrdia Civil, una persona es va presentar a les seves dependències al municipi i va explicar que havia rebut un SMS, suposadament de la seva entitat bancària, informant-la d’una despesa de 150 euros al seu compte corrent.
Al mateix missatge se li indicava que, en cas de tractar-se d’un pagament desconegut, podia cancel·lar-lo clicant un enllaç adjunt on va haver d’escriure la seva clau d’accés. D’aquesta manera, els lladres van prendre el control del compte de la víctima i li van estafar més de 3.000 euros.
El mes de gener de 2023 també hi va haver detencions a Osona després de les denúncies de 170 víctimes, clients de la mateixa entitat bancària, que entre totes sumaven una estafa de més de 145.000 euros. El grup estava format per persones de Manlleu, Centelles, Torelló i Sant Quirze. Es dedicaven a fer estafes per internet amb la tècnica de l’smishing, que consisteix a enviar missatges SMS suplantant els serveis de seguretat d’una entitat bancària per robar-los les dades.
El grup comptava amb una web que simulava l’original del banc per robar la informació d’accés a la banca online i després de càrrecs econòmics fraudulents
Dispositiu en marxa de la DIC, @ErtzaintzaEJGV, @guardiacivil i @policia contra un grup criminal assentat a Osona, investigat per més de 1.000 estafes bancàries a tot l’estat pic.twitter.com/Gy2s1LohTV
— Mossos (@mossos) March 20, 2024
{{ comment.text }}