De conceptes associats erròniament a la salut mental n’hi ha molts, com ara que les persones que conviuen amb un trastorn són agressives, mandroses o disminuïdes psíquiques. Es tracta de tòpics que els mitjans de comunicació han ajudat a perpetrar i combatre’ls és un dels objectius de la Taula de Salut Mental i Addiccions d’Osona, creada l’octubre de l’any passat i que divendres va portar a terme una formació pionera amb alumnes de 4t de Periodisme de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
Mitjançant una sessió de dues hores, l’objectiu era que els futurs periodistes aprenguessin a identificar notícies estigmatitzants, molt freqüents quan es parla de successos o en titulars polítics, i també proporcionar-los eines per redactar peces lliures de discriminació. Segons dades d’Obertament, l’associació catalana que lluita contra l’estigma en salut mental, un 18% de la població creu que les persones amb un trastorn són perilloses i un 28% ni tan sols els donaria l’oportunitat de presentar-se a una entrevista de feina.
Els errors més comuns que cometen els mitjans de comunicació són l’ús despectiu o anacrònic de conceptes mèdics, les generalitzacions a l’hora de parlar d’un determinat diagnòstic i l’associació d’un trastorn amb violència o alta creativitat artística.
La formació de divendres va anar a càrrec de Joan López, president de la Taula de Salut Mental i Addiccions d’Osona; Dani Ferrer, activista d’Obertament; Eli Piñol, responsable de comunicació d’Osonament, i els periodistes d’EL 9 NOU Guillem Rico i Txell Vilamala. La voluntat és repetir-la cada curs i també s’ha plantejat exportar-la a altres comarques catalanes.
{{ comment.text }}