EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Pla pilot a Osona i el Lluçanès per optimitzar la gestió dels residus industrials

S’adreça a microempreses i piimes amb l’objectiu d’internalitzar la recollida i reciclatge a través de gestors compartits. El repte, abaratir costos i apostar per la valorització

El 9 Nou
06/09/2023
Vic

La Mancomunitat la Plana, Creacció, els ajuntaments de Vic, Gurb i les Masies de Voltregà, el Consorci del Lluçanès i el Consell Comarcal d’Osona han posat en marxa una prova pilot per a la reducció i revalorització dels residus de les empreses de la comarca.

El projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’allargarà fins a finals de 2024. La idea és que a partir d’aquell moment es converteixi en un servei estable. El que es pretén és preparatr les empreses d’acord a la nova llei de residus estatal, ja en vigor i en el compliment d’una la normativa europea cada vegada més exigent.

La prova pilot té per objectiu sensibilitzar i assessorar tant a indústries com els seus gestors sobre la disminució i la correcta separació dels residus. Això pot suposar un avantatge econòmic i empresarial, ja que la majoria de residus es poden revaloritzar i generar uns ingressos addicionals. 

L’assessorament tindrà la particularitat de ser personalitzat i adaptat a la tipologia de cada empresa, per aconseguir d’aquesta manera el màxim rendiment del programa.

La valorització dels residus permetrà a les empreses plantejar-se diverses opcions que els poden generar ingressos addicionals o reduir les despeses, com per exemple, contractar gestors de residus de manera conjunta, trobar millors preus o com optimitzar recollides, és a dir, apostar per l’economia d’escala, entre d’altres.

Sortir dels circuits de recollida convencionals

Un dels punts centrals d’aquest programa pilot és el convenciment que és cada vegada més complicat que les indústries puguin acollir-se, en el concepte “d’assimilable a urbà”, als circuits de recollida selectiva domèstica que es fa per als particulars, petit comerç o restauració. Entre altres coses, perquè l’extensió del sistema porta a porta o dels contenidors intel·ligents a la major part de municipis deixa sense marge un servei convencional equiparable per a les empreses.

El que es pretén és aconseguir que les empreses separin aquesta tipologia de residus en origen, trobar gestors i organitzar rutes de forma conjunta (ara inexistents) per traslladar-los a centres de tractament especialitzats. Un sistema que, a més de facilitar la gestió d’aquests residus, permetrà valoritzar-los.

Microempreses i pimes

Las proposta va adreçada a microempreses de fins a cinc treballadors i les pimes de la comarca. Es prioritzaran les empreses industrials dels sectors majoritaris de la comarca, l’agroindústria i el metall. L’objectiu passa per arribar a unes 120 empreses en un any i mig.

Assessorament i sessions de treball conjunt

Entre les activitats previstes a partir d’ara a nivell tècnic, hi ha les visites a diverses empreses, prèviament seleccionades d’una base de dades, i detectar necessitats individuals i oportunitats conjuntes en la gestió dels residus. També es faran, com a mínim, dues sessions de treball amb les empreses del sector agroalimentari i mecànic i s’intentarà trobar oportunitats de col·laboració entre elles. Finalment, es buscaran sinergies amb l’administració en l’àmbit de la gestió dels residus municipals.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 71 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't