La Hakima i la seva família han clavat un cop de porta a una temporada complicada. Té quatre fills, però fins fa poc ni ella ni el seu marit havien tingut sort a l’hora de trobar feina. Ara sí: treballa d’auxiliar de neteja a la Fundació Assistencial d’Osona i la veritat és que “no podria estar més contenta. Soc molt feliç”.
El seu cas és un exemple d’èxit de la implantació del programa Invulnerables a Manlleu, una iniciativa que es va posar en marxa el 2016 per lluitar contra la pobresa infantil i, que amb l’objectiu d’assegurar que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats, ha marcat un abans i un després a llars com la de la Hakima: ella s’ha format i ha trobat feina, però els seus fills també se n’han beneficiat assistint, entre altres, a grups de reforç escolar.
Des que va arrencar, Invulnerables ha atès 74 famílies de Manlleu que estaven per sota del llindar de pobresa, 49 de les quals continuen dins d’un programa amb tantes branques com casuístiques: ajudes per anar al dentista o disposar de material escolar, revisions mèdiques, casals d’estiu, tallers terapèutics per a infants i adults, grups de reforç, activitats extraescolars, un programa específic perquè els pares i mares trobin feina o un seguiment personalitzat de la situació real de cada família.
Materialitzar tot això és possible gràcies a un extens treball en xarxa que implica des de l’Ajuntament de Manlleu fins al Departament de Benestar i Família de la Generalitat, la Fundació Bancària La Caixa, la Fundació FC Barcelona, la Fundació Rosa Oriol, l’ADFO o, entre altres, la Fundació Projecte i Vida, que és l’entitat que ha assumit la coordinació del projecte a Manlleu. Precisament en aquest sentit sor Lucía Caram, principal impulsora d’Invulnerables, destacava dijous la importància de la col·laboració publicoprivada: “El nostre objectiu, acabar amb la pobresa infantil, és molt ambiciós i només sumar ens permetrà assolir-lo. Messi marca gols, però li cal un equip sencer per guanyar lligues i copes”.
Del pressupost d’Invulnerables per a l’exercici 2017-2018, un 69% dels fons provenien de l’Obra Social La Caixa i un 31%, de privats. Altres dades a destacar són que el programa ha permès realitzar activitats extraescolars a 20 infants, 13 dels quals a l’AEC Manlleu, però també 3 al club de boxa o a 1 estudiar anglès. Als tallers terapèutics, que és l’activitat estrella, 8 famílies han rebut eines per millorar el tractament de les emocions i també la relació entre pares i fills.
{{ comment.text }}