El projecte d’una residència de gent gran a Sant Julià de Vilatorta ha quedat en suspens. L’equip de govern no la construirà a curt termini pel seu cost, que xifren en 6,8 MEUR. Els dos partits més votats es van comprometre a fer-la al programa electoral d’aquestes passades eleccions.
“No tenim por, som responsables perquè el poble s’hauria d’endeutar un 90%”, defensa l’alcaldessa, Marta Cornellas. Aquest dijous, una plataforma veïnal que porta des del 2017 reclamant-ho ha començat a recollir firmes perquè l’equip de govern rectifiqui.
“El poble està revoltat, és un projecte necessari”, explica una veïna Andrea Molas. L’oposició també creu que el projecte és viable i alerta que es perdrà un ajut europeu de 3,2 MEUR.
La recollida de signatures ha començat presencialment aquest dijous coincidint amb el mercat setmanal. Amb poc més d’una hora ja n’havien aconseguit més d’un centenar i confien seguir recollint suports en els pròxims dies.
L’any 2017 una plataforma de veïns van proposar al llavors equip de govern -AVV-AM i ara única força a l’oposició- tirar endavant el projecte d’una residència per a la gent gran. El 2023 es va aconseguir un ajut dels fons Next Generation de 3,2 MEUR i l’equip de govern de llavors ja ho veia viable. L’actual equip de govern, format per Compromeses i una regidora de VP, ha decidit deixar-ho en suspens per l’elevat cost.
La decisió ha indignat la plataforma, que ha decidit passar a l’acció amb la recollida de suports. “Demanem que ho reconsiderin perquè no tindrem una altra oportunitat d’aconseguir aquests diners; o es fa ara o no es podrà fer”, assenyala Joan Ustrell veí del municipi i membre de la plataforma.
Són conscients que suposarà augmentar el nivell d’endeutament de les arques municipals –xifren el crèdit necessari en 1,8 MEUR que es complementaria amb un romanent de tresoreria de 600.000 euros-, però creuen que el projecte és prou important com per dedicar-hi els recursos.
Segons Ustrell, el municipi i la comarca d’Osona compta amb prop de 6.000 persones de més de 65 anys. “Hi ha un dèficit de 600 places de residència”, una necessitat que podria veure’s resolta amb la futura residència. Si no, diu, “la gent del poble haurà d’anar a fora de la comarca perquè no hi haurà places per a tothom”. I afegeix que “tots els projectes importants, necessiten endeutament”.
Andrea Molas és una veïna del poble que situa la negativa a una falta d’experiència de l’actual equip de govern. “És un equip novell i s’han espantat”, afirma.
Per aquesta membre de la plataforma el projecte és viable i cal tirar-ho endavant perquè “ja s’ha treballat durant set anys”. I assegura que “hi ha molta gent al poble que està enfadada”. El poble té molts equipaments, però feia falta, diu, una residència pels avis. “Volem envellir al poble i que els nets i fills ens puguin venir a veure amb un moment”, assenyala.
“No ho deixarem a un calaix”
De la seva banda, l’alcaldessa, Marta Cornellas, assegura que la decisió ja està presa. Si bé admet que era el principal punt del seu programa electoral, assenyala que la situació ha canviat després de detectar un sobrecost del projecte.
“Surt d’un error inicial quan es van canviar les 64 places a 50 places amb el càlcul del metre quadrat”, un fet que, segons diu, ha comportat una desviació d’1 milió d’euros.
Això ha fet que s’hagi passat dels 5,7 MEUR inicials a uns 6,8 MEUR si es tenen en compte els interessos i el crèdit d’1,8 MEUR, que dispararà el deute municipal fins a prop del 90% mentre que actualment se situa en un 42%. Un fet que impedirà tirar endavant altres accions necessàries en els pròxims anys.
El que preocupa també és que l’ajut europeu obliga a tenir les obres acabades a finals de l’any vinent, un termini que no creuen poder complir si es té en compte que tot just ara s’està revisant el projecte mentre queden pendents les licitacions i la construcció.
La idea és deixar el projecte a punt a l’espera de trobar els diners necessaris per tirar-ho endavant. “No ho deixarem a un calaix, sinó a sobre la taula perquè hi seguirem treballant”, assegura l’alcaldessa.
“El projecte és més viable que mai”
La portaveu de l’oposició (AVV-AM), Cristina Suñén, aplaudeix la mobilització social que hi ha hagut i defensa que el projecte “és més viable que mai”. Explica que fins al 2023 quan encara estaven al govern “van fer tots els possibles” per aconseguir recursos pel que era un “projecte de poble”.
I lamenta que ara s’hagi paralitzat per un tema econòmic. A tall d’exemple, assegura l’endeutament s’amortitzarà en 4 anys i que hi hauria l’opció d’acollir-se a una possible ajuda de la Generalitat que podria sortir aquest mateix any per complementar el fons europeus, un fet que reduiria encara més l’esforç econòmic del consistori. Suñén també alerta que, en el moment que es perdi l’ajut europeu, el pojecte sí que deixarà de ser viable i s’haurà fet tard.
La plataforma de veïns preveu assistir al ple de dilluns vinent per expressar el seu malestar.
{{ comment.text }}