Fa cent anys, a través d’una subscripció popular i l’edició d’una revista, es van recaptar fons per fer de nou el santuari de Rocaprevera de Torelló. El 1923 el reconegut arquitecte noucentista Josep M. Pericas, amb vincles a Torelló, va fer un informe dient que el santuari antic, amb origen al segle XIII, “estava en molt mal estat i aconsellava fer-lo de nou”, explica l’historiador i director del Museu de la Torneria de Torelló, Gerard Verdaguer. Aquell mateix any s’iniciava l’enderroc de l’edifici antic i començaven les obres d’una nova església d’estil noucentista. Els diners, però, no van ser suficients i el campanar es va finalitzar al cap de més de dues dècades. Ara, un segle més tard, la Comissió del Santuari inicia una campanya per recaptar també diners per restaurar l’església i poder commemorar, així, el 2024, el centenari amb el temple en perfecte estat.
Miquel Sala, president de la Comissió del Santuari de Rocaprevera, explica que necessiten 75.000 euros per restaurar, arreglar i pintar el santuari per dins, i també fer un canvi d’il·luminació cap a led. De fet, una part, la del cambril on hi ha la mare de Déu i una de les voltes del presbiteri, just sobre l’altar, ja s’han acabat de restaurar i visualment contrasten amb la resta, on les esquerdes i les taques d’humitat són evidents a les parets. Des del santuari han creat diverses comissions, que formen unes 30 persones, per treballar per trobar aquest finançament. Volen interpel·lar les empreses perquè facin aportacions, els particulars i també les 113 entitats socials, esportives i culturals del poble, per si durant l’any vinent volen fer alguna acció per recaptar diners per al santuari, detalla Sala. També picaran la porta del Bisbat de Vic i a través de l’Ajuntament, la de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat.
“Rocaprevera és un santuari que té una alta significació per Torelló”, diu el rector de les parròquies de Torelló, Jean Claude Ruzidana. “És un lloc públic, la gent hi puja, per fer una pregària però també per passejar, per això cridem a tothom a col·laborar”, diu. En la mateixa línia es manifesta Sala, que admet que la consulta popular sobre els festius locals al poble, en què es decidia si es mantenia el dilluns de l’aplec de Rocaprevera o si es feia festa per Carnaval, els haurà reforçat a l’hora de demanar col·laboració. I també el robatori de l’escolanet, que, apunta, només li falta una capa de pintura per poder tornar al seu lloc original, probablement per Nadal. La campanya de la consulta “ens va anar molt bé”, assegura el president de la comissió: “Torelló s’estima molt Rocaprevera, tothom té fe amb Rocaprevera, malgrat que anem més o menys a missa, quedaríem parats de la gent que hi puja cada dia”.
Verdaguer explica que Pericas va projectar el santuari torellonenc “en la seva millor època, de plenitud”. El centenari, apunta, “és una ocasió per reivindicar la feina de l’arquitecte i per preservar el patrimoni”, ja que aquesta església “té una importància a nivell de l’arquitectura del país”, i afegeix que, com es pot apreciar, “després de 100 anys ha patit humitats, deteriorament” i que cal aprofitar l’ocasió per rehabilitar el temple. Ell també forma part d’una de les comissions de treball de cara al centenari que vol recollir en un llibre tota la informació i imatges sobre el darrer segle del santuari sense deixar de banda l’origen del santuari marià del segle XIII que es documenta prop de la vila de Sant Feliu de Torelló i les referències a l’aplec.
La publicació d’un llibre és una de les accions del centenari, que es vol celebrar des del gener del 2024 i fins a l’aplec d’aquell any. Sala comenta que la idea és poder començar les obres de cara al febrer vinent i anar-les desenvolupant a mesura que vagin tenint diners i arribar fins on doni. Les comissions ja estan treballant en el programa del centenari, que aniran concretant en els propers mesos, però ja avancen la idea de fer proves d’atletisme que comportin pujar al puig de les Tres Creus, treballar amb les escoles, i també actes lúdics de les entitats amb la idea que també facin un banderí per col·locar-lo després al cambril.
Fa gairebé 25 anys Torelló ja va fer la campanya “300 anys són una bona raó” per restaurar les teulades i el campanar de Sant Feliu després de tres segles. Per rehabilitar Rocaprevera, 100 anys també són una bona raó.
{{ comment.text }}