EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salut | Cirurgia mínimament invasiva: un gran avanç en l’assistència hospitalària

La cirurgia mínimament invasiva en traumatologia i ortopèdia continua avançant, oferint als pacients la possibilitat d’una recuperació més ràpida, menys dolor i millors resultats generals

El 9 Nou
14/12/2023

Dr. Josep Castanedo

La cirurgia mínimament invasiva (CMI) ha anat guanyant popularitat en el camp de la traumatologia i la cirurgia ortopèdica a causa dels seus beneficis potencials, com ara la reducció dels danys als teixits, una recuperació més ràpida i menys dolor postoperatori.

A continuació, es detallen alguns aspectes clau de la cirurgia mínimament invasiva en traumatologia i ortopèdia:

Reducció dels Danys als Teixits

Incisions més petites: Les tècniques de CMI impliquen incisions més petites en comparació amb la cirurgia oberta tradicional, amb menys interrupció dels teixits circumdants.

Protecció dels músculs: L’abordatge té com a objectiu minimitzar els danys als músculs i altres estructures, la qual cosa pot conduir a una recuperació més ràpida i menys dolor postoperatori.

Recuperació i Rehabilitació Més Ràpides

Estada més curta a l’hospital: Els pacients sotmesos a procediments mínimament invasius solen tenir estades més curtes a l’hospital en comparació amb les cirurgies tradicionals.

Retorn més ràpid a la funció: La reducció del trauma als teixits permet una recuperació més ràpida i un retorn més aviat a les activitats normals.

Millora del Resultat Estètic

Cicatrius més petites: Les incisions més petites en CMI resulten en cicatrius més petites, contribuint a una millora dels resultats estètics i la satisfacció del pacient.

Imatge Avançada i Navegació

Ús de tecnologia d’imatge: Les tècniques d’imatge avançada, com la fluoroscòpia i les tomografies computeritzades intraoperatòries, ajuden els cirurgians a visualitzar el lloc quirúrgic amb més precisió.

Navegació assistida per ordinador: Alguns procediments de CMI utilitzen sistemes de navegació assistida per ordinador per millorar la precisió de les maniobres quirúrgiques.

Aplicacions Ortopèdiques

Artroscòpia: Comú en ortopèdia, l’artroscòpia implica la inserció d’una petita càmera i instruments a través d’incisions petites per diagnosticar i tractar condicions articulades com lligaments o cartílags trencats.

Reemplaçament articular mínimament invasiu: Les tècniques per a cirurgies de reemplaçament articular mínimament invasives (p. ex., maluc o genoll) estan en constant evolució, permetent menys interrupció dels teixits circumdants.

Fixació de Fractures

Tècniques percutànies: La fixació de fractures mitjançant cargols o claus percutànies a través d’incisions petites redueix els danys als teixits tous i fomenta una recuperació més ràpida.

Desafiaments i Consideracions

Corba d’aprenentatge: Les tècniques de CMI poden tenir una corba d’aprenentatge més pronunciada pels cirurgians, requerint una formació especialitzada.

Selecció del pacient: No tots els pacients són adequats per a procediments mínimament invasius, i l’elecció de la tècnica depèn de factors com la naturalesa de la lesió i la salut general del pacient.

Tendències Futures

Robòtica: La integració de l’assistència robòtica en cirurgies ortopèdiques és una tendència evolutiva, oferint una precisió i control millorats.

Impressió 3D: Els implants i eines personalitzades creades mitjançant impressió 3D s’estan explorant per millorar els resultats dels procediments mínimament invasius.

La cirurgia mínimament invasiva en traumatologia i ortopèdia continua avançant, oferint als pacients la possibilitat d’una recuperació més ràpida, menys dolor i millors resultats generals. Tanmateix, l’elecció de l’abordatge quirúrgic ha de ser individualitzada en funció de la condició específica del pacient i l’experiència del cirurgià.La cirurgia mínimament invasiva (CMI) ha anat guanyant popularitat en el camp de la traumatologia i la cirurgia ortopèdica a causa dels seus beneficis potencials, com ara la reducció dels danys als teixits, una recuperació més ràpida i menys dolor postoperatori.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 125 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't