Els tres malalts de tuberculosi pulmonar detectats a finals de febrer a Santa Eugènia de Berga i Vic continuen hospitalitzats a Barcelona. Paral·lelament, Salut ha fet proves a 71 treballadors de l’escorxador Le Porc Gourmet, on com a mínim treballava una de les persones afectades, per descartar que el brot s’hagi estès. Aquests tests han confirmat que no hi ha cap malalt nou. Tot i això, els resultats d’infecció sí que han estat positius en 48 casos, la qual cosa significa que hi ha individus que tenen el microorganisme a dins, però sota control del sistema immunològic. Segons Joan Guix, secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, aquest és un fet molt freqüent en les persones de mitjana edat i, sobretot, en les procedents de països subdesenvolupats, ja que la mateixa vacuna contra la tuberculosi fa que els resultats siguin positius.
Aquest dimarts Salut farà proves a 70 treballadors més de Le Porc Gourmet. Els tests consisteixen en una prova de tuberculina i una posterior radiografia de tòrax. S’hauran de repetir d’aquí a 12 setmanes per assegurar que ningú hagi acabat desenvolupant la malaltia.
Aquest matí, en roda de premsa, Guix ha reiterat que la tuberculosi pulmonar es transmet únicament per l’aire i, per tant, que és impossible que afecti la producció de l’escorxador. També ha recordat que la malaltia es pot contagiar només un cop la persona l’ha desenvolupat i no sí aquesta està únicament infectada.
Sobre les causes del brot, Salut apunta que va tenir origen en un nucli familiar i que després va traspassar a l’àmbit laboral. En aquest sentit, Imma Cervós, sotsdirectora del servei regional de l’Agència de Salut Pública a la Catalunya Central, ha explicat que s’han fet 10 estudis al cercle familiar dels malalts i 71 a l’escorxador. Segons Guix, el “problema principal” amb la tuberculosi es dona per les condicions d’habitatge, especialment quan “molta gent viu amuntegada en espais petits”.
Aquest mateix matí hi hagut una reunió amb representants dels treballadors de Le Porc Gourmet per informar-los sobre la situació actual del brot i els propers passos a seguir.
{{ comment.text }}