Teresa Tarragó va rebre aquest dimarts les vacunes contra la covid i la grip a la residència El Nadal de Vic. Una a cada braç. La de la grip, a l’esquerre i la de la covid, al dret, ja que acostuma a causar més molèsties. Tarragó ha estat la primera de la nova campanya de vacunació que acaba d’iniciar Salut a les residències d’Osona. S’administra la segona dosi de record –per a la gran majoria, la quarta dosi– i està adreçada a les persones més vulnerables i a les que viuen o treballen en residències. En una primera fase, es vacuna els majors de 80 anys de residències, els que reben atenció domiciliària i els seus cuidadors, i també els professionals sanitaris i sociosanitaris. Després, a la segona fase, s’obrirà als de 60 a 79 anys. Les cites per vacunar-se estaran disponibles a partir del 10 d’octubre. La vacunació, que no és obligatòria, es farà als centres d’atenció primària.
Imma Cervós, delegada de Salut a la Catalunya Central, subratllava dimarts que “el factor de risc que impacta més en la covid és l’edat”. Per això, insistia a vacunar les persones majors de 60 anys com a grup vulnerable. “A les portes de la tardor, cal recordar que els virus respiratoris són els que més circulen, entre ells la covid”, apuntava Cervós, alertant que encara es desconeix “la gravetat de les futures variants” d’òmicron. A Osona, la campanya s’adreça a un total de 49.779 osonencs. En el cas del Ripollès, l’Àrea Bàsica de Ribes-Campdevànol també ha iniciat la vacunació amb la doble fórmula de grip més covid.
Tres de cada quatre osonencs porten la pauta completa contra la covid
Tarragó, que està a punt de fer 92 anys, explicava que s’ha posat totes les vacunes contra la covid. “Vaig agafar el coronavirus i no me’n vaig ni adonar. Si no hagués portat les vacunes, potser l’hauria passat més fort”, reflexionava. Qui també va rebre dimarts la quarta dosi va ser Bonaventura Carbonell, de 96 anys, que fitxa amb la pauta completa: “De les altres, ni me’n vaig sentir ni em va fer res.”
La delegada de Salut remarcava que la vacunació “ha estat el punt d’inflexió de la pandèmia”. “És important vacunar a les residències perquè ha donat més tranquil·litat i seguretat als familiars, que poden estar amb ells”, afegia la directora de l’EAP Vic Nord, Marta Palou.
Precisament, l’atenció primària és l’encarregada d’administrar la doble vacuna, cosa que segons Palou representa “una feina important” per als equips. També destacava que ha estat una de les campanyes “més primerenques”. El fet de combinar covid i grip ha comportat avançar la de la grip, que anteriorment començava a mitjans d’octubre.
Des de la primera campanya de vacunació, que també va arrencar a la residència El Nadal de Vic, s’han administrat prop de 350.000 vacunes a Osona. La cobertura a la comarca és de més del 77%. O, el que és el mateix, tres de cada quatre osonencs porten la pauta completa.
Un ingressat a l’UCI i una trentena a planta
Imma Cervós també va subratllar que actualment hi ha “una situació epidemiològica molt adequada”, sense massa pressió assistencial ni hospitalària. Als centres sanitaris d’Osona hi consten ara mateix 31 persones ingressades per covid. Només una està a l’UCI. Cervós reitera, però, que “això no vol dir que s’hagi acabat la pandèmia”.
{{ comment.text }}