Cada habitatge santjoaní passarà de pagar 143 euros a 215 segons la nova taxa d’escombraries que es va aprovar la setmana passada. Sant Joan és l’únic poble del Ripollès on es fa la recollida porta a porta des de fa dues dècades, quan va implementar-la l’aleshores alcalde Carles Bassaganya (ERC).
La nova normativa legal europea en matèria de residus, que no permet que els ajuntaments subvencionin la recollida, i l’increment de costos que va establir el Consell Comarcal del Ripollès han provocat que la tarifa també penalitzi proporcionalment els establiments comercials i allotjaments del municipi, amb un augment del 50% respecte a 2013.
L’alcalde, Ramon Roqué (MES), va subratllar a l’últim ple que ha intentat fer entendre a la resta de la comarca que el repartiment no és equitatiu a l’esforç que realitzen els habitants de Sant Joan, basant-se en el fet que si els 18 municipis restants utilitzessin el mateix sistema la recollida resultaria molt més econòmica per a tothom.
Ara ell està fora del govern comarcal que lidera ERC amb el suport del PSC i la CUP, perquè ningú va dir-li de formar-ne part, i afirma que ha demanat dues vegades una reunió monogràfica de residus amb la resta d’alcaldes de la comarca al conseller de Recollida de Residus, Gestió de Boscos i Espais Naturals, Àlex Medrano (CUP), però que fins ara no ha rebut resposta.
El cap de l’oposició santjoanina, el republicà Sergi Albrich, ha capgirat aquest mandat el seu paper en l’oposició del Consell i des de l’estiu és conseller comarcal dins l’equip de govern. Al ple municipal extraordinari on es va aprovar la nova taxa de residus, amb el vot en contra d’ERC, va recriminar a Roqué que durant l’anterior mandat al Consell no fes res per reduir-ne el cost, acusant-lo de tenir “l’art de desaparèixer” després de passar per diferents organismes. Albrich considera que l’increment es deu a les noves àrees d’aportació que s’estan instal·lant al municipi, valorant-ne el cost en 90.000 euros.
L’alcalde li va rebatre que la xifra és de 15.000 euros a falta de sumar-hi un sobrecost, i que els 150.000 euros han estat subvencionats al 100% per fons europeus, a fi de donar resposta a la gent de segones residències o vinculada a allotjaments, restaurants i cases rurals. Les noves àrees estan pensades per fer-hi recollida selectiva, amb càmeres de vigilància i accés via targetes. En l’únic que van coincidir Albrich i Roqué va ser, doncs, que l’increment de la taxa d’escombraries és injust per als vilatans.
{{ comment.text }}