En un portal del carrer Manlleu de Vic encara hi havia sang dimarts al matí per la baralla del dia d’abans. Aquesta via cèntrica va convertir-se en l’escenari d’una batussa entre dos grups. L’endemà, a les botigues no es parlava d’altra cosa i s’especulava sobre el perquè del succés. La majoria de comerciants ho atribuïen a un tema de comptes pendents. I no anaven mal encaminats. Tal com afirma la regidora de Seguretat Ciutadana, Elisabet Franquesa, a EL 9 NOU, sospiten que es tracta d’una baralla per compra i venda de droga. Segons l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, la disputa l’hauria iniciat un home que va colpejar-ne un altre, que va acabar sense samarreta i ben ensangonat. Després ell i una altra persona volien tornar-s’hi i una multitud intentava separar-los. Van pegar-se amb objectes contundents: un paraigua i una porra extensible.
“No es va procedir a la detenció perquè no es van apreciar lesions greus”, subratlla el cap de la policia. Tot i l’ensangonada d’un dels implicats, cap dels tres presentaven ferides importants. Així ho confirma el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que va enviar dues ambulàncies fins al carrer de Manlleu. Allà van atendre un home i una dona que van ser traslladats a l’hospital ferits de poca gravetat.
Tot i que no s’hagi produït cap detenció, la Guàrdia Urbana ha obert d’ofici diligències penals contra els implicats per baralla tumultuària davant “l’enrenou i la inquietud generats”. L’adjectiu tumultuari fa referència a una alternació de l’ordre en què participen diverses persones i hi ha dos bàndols que s’agredeixen. La participació en una baralla d’aquest tipus es castiga amb penes de presó –de tres mesos a un any– o una multa –de 6 a 24 mesos–, en funció sobretot de la gravetat de les lesions. En aquest cas, però, com que no són greus, tot indica que no tindrà gaire recorregut. A més, tampoc hi ha hagut denúncies creuades entre els implicats, cosa que impedeix que el cas vagi més enllà.
“La llei no t’acaba d’ajudar a poder reduir situacions com aquestes”, reconeix la regidora, subratllant que “no se’ls pot adjudicar una falta perquè no hi ha hagut ferits greus”. En aquest sentit, Jurjo destaca que el ciutadà “ens demana una contundència que la llei no permet”.
També s’ha denunciat l’home que portava la porra extensible, una arma que només poden fer servir cossos policials. Precisament, el fet que no hi haguessin armes blanques pel mig ha causat que el resultat final no hagi estat greu. “Aquest tipus d’armes són més letals”, subratlla el policia. També afegeix que va ser una baralla de dos contra un “per un conflicte pendent” i en la qual no hi havia risc per a la resta de vianants.
Pel barri i per la Guàrdia Urbana són coneguts. Policialment, ja els tenen identificats i se’ls ha intervingut en alguna ocasió per consum i venda de drogues. Franquesa subratlla que se’ls vetlla, se’ls segueix i se’ls controla de prop. En aquest sentit, explica que hi ha els tres cossos policials implicats –Guàrdia Urbana, Mossos i Policia Nacional– per fer investigacions més profundes. Tant Franquesa com Jurjo subratllen que episodis com aquest “no són habituals a Vic” i les persones que els provoquen, segons la regidora, són una vintena com a màxim. “Ara s’han barallat al carrer Manlleu i demà ho poden fer a la Serra-de-senferm”, exemplifica. En aquest sentit, lamenta que són persones amb les quals no es pot treballar ni intervenir o bé perquè “no hi estan predisposats” o perquè estan en una situació de “deteriorament”, sobretot per les drogues.
“Tots sabem qui són. Viuen al barri”, diu una comerciant, mentre que una altra afegeix que “són conflictius”. Qui ho pateix són sobretot les treballadores de la botiga de roba Okey. A sobre d’aquest establiment hi viu un dels bàndols implicats en la baralla. L’altre s’ubica en un habitatge ocupat al carrer Pla de Balenyà. “No paren de tirar-se coses des del balcó a baix al carrer”, explica Karla López, que des de l’establiment de roba els ha cridat l’atenció en diverses ocasions. De fet, sospiten que els han malmès roba amb un cúter per aquestes advertències. La majoria de les comerciants amb les quals ha conversat EL 9 NOU prefereixen quedar en l’anonimat. Estan d’acord en el fet que la baralla de dilluns és un episodi “puntual”, però destaquen que fets com aquest generen “por i inseguretat” al barri: “Som de les últimes a tancar al vespre i darrerament no estem tranquil·les”.
La disputa va tenir lloc cap a quarts de 4 de la tarda, quan tots els establiments eren tancats. Es va gravar una part de la batussa en un vídeo des d’un balcó del carrer Manlleu que va córrer com la pólvora pels grups de WhatsApp. De fet, una d’aquestes botigueres va assabentar-se’n a través de la seva filla, que estudia a l’estranger. Va trucar-li per veure si estava bé. No va ser l’únic cas. D’altres també van rebre missatges en aquest sentit.
Policia i Ajuntament coincideixen que les xarxes socials han magnificat l’episodi i augmentat la percepció d’inseguretat. “Sempre hi ha persones que esperen rebomboris com aquest per dir segons què”, explica el cap de la policia, mentre que la regidora afegeix que s’hi sumen “missatges amb ànim de deconstruir” i “posar tothom al mateix sac”. “Situacions com aquestes no agraden, però cal calibrar què suposa fer córrer imatges com aquestes”, diu Franquesa, demanant “responsabilitat i serenor” i esperar als missatges de les institucions. “Fins i tot ens van alertar que hi havia una persona amb un matxet”, afegeix Jurjo. Al final va resultar ser una porra extensible.
{{ comment.text }}