Els Mossos d’Esquadra han trobat en el límit entre Centelles i Sant Martí de Centelles el cos sense vida d’una dona que podria ser el de la veïna de Vic assassinada pel seu home. Va ser dijous i així ho han comunicat a la família i a l’entorn més proper, segons han confirmat a EL 9 NOU fonts directes de la víctima.
D’aquesta manera es confirmen totes les sospites dels investigadors, que dissabte passat van detenir l’home quan va saber que tenia la intenció d’abandonar el país.
Els Mossos no han facilitat el punt on es va trobar el cadàver, que estava en avançat estat de descomposició i s’estan fent les proves per confirmar que es tracta de Rachida. La senyal del mòbil va ser clau per localitzar el cos.
De bones a primeres, la desaparició de la Rachida semblava voluntària i provocada per una disputa familiar. A través de les xarxes socials, una de les seves filles alertava que havia desaparegut el 19 d’abril i demanava ajuda per trobar-la. Segons aquesta crida, l’última vegada que s’havia vist la dona de 51 anys era aquell dia a les 12 del migdia a l’estació de tren de Vic.
El mateix 19 d’abril, qui va anar a posar la denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vic va ser el seu home, de 59 anys. Aquest dissabte passat, però, va acabar arrestat com a presumpte autor del crim masclista.
Inicialment, tal com feia constar el mateix denunciant, la dona hauria marxat enrabiada i de forma voluntària després d’una discussió. Això, però, no va convèncer els investigadors dels Mossos, que des d’un primer moment van sospitar que es tractava d’una desaparició criminal i que l’home s’hauria desempallegat del cos.
Dissabte es va precipitar la detenció quan els Mossos van descobrir que l’home tenia la intenció d’abandonar l’Estat espanyol i viatjar al seu país d’origen: el Marroc. País que, precisament, no té conveni d’extradició amb Espanya.
Un cop arrestat, la policia va escorcollar el seu cotxe i va localitzar restes biològiques –sang– al maleter, cosa que l’incriminaria encara més. Els agents de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars de la Policia Científica van recollir les mostres per tal que els experts en genètica forense puguin determinar si pertany o no a la Rachida. La hipòtesi amb la qual treballaven els Mossos és que l’acusat hauria traginat el cos al cotxe i l’hauria amagat en algun lloc de la comarca d’Osona, tal com s’ha acabat confirmant.
L’home va passar dilluns a disposició del jutjat amb competències de violència sobre la dona de Vic, que en va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança. Allà va declarar ell i els cinc fills de la parella, dos dels quals són menors d’edat. La causa està oberta per homicidi dolós amb agreujant de parentiu. Segons el TSJC, no consten antecedents judicials de violència entre la parella.
Fonts de la defensa de l’acusat, exercida pel lletrat Jordi Navarro, apunten que va declarar-se “totalment innocent” i que “espera que [ella] torni”. De fet, la defensa estava preparant un recurs d’apel·lació contra l’ordre de presó del seu client, dirigit a l’Audiència Nacional, perquè se l’alliberés.
La petició se sustentava fins ara en diversos motius, des del fet que no hi havia indicis prou directes –ni cos ni arma potencial del crim–, fins que no hi havia possibilitat d’ocultar proves, ni que l’home marxi o s’escapi. S’hi al·legava també l’arrelament familiar de l’home a la ciutat. Tal com ha pogut saber aquest diari, la família ha viscut pràcticament tota la vida al barri del Remei i quatre dels seus cinc fills hi han estat o estan escolaritzats.
Els Mossos d’Esquadra havien centrat els esforços aquests últims dies a trobar el cos de la dona i havien estan triangulant les dades dels telèfons mòbils, tant de l’home com de la dona, per veure els moviments i així acabar d’esbrinar-ho.
Un crit col·lectiu
Tot i que encara no s’havia trobat el cadàver, la plaça Major de Vic va acollir dimarts al vespre una concentració de rebuig a la violència masclista i a la presumpta mort de la veïna de Vic. Al terra de la plaça hi reposaven unes sabates i un vestit de color vermell per simbolitzar-ho.
Al seu entorn hi havia unes dues-centes persones, entre les quals entitats feministes i representants polítics. Com la consellera d’Igualtat i Feminisme, Tània Verge (ERC), que apel·lava a la conscienciació de totes i tots per fer front a la violència masclista: “En aquests minuts de silenci fem un crit col·lectiu per dir prou, per identificar totes aquestes violències i apel·lar a la responsabilitat que tenim el conjunt de la societat”. “Està a les nostres mans fer front a aquesta violència.”
Des de l’Ajuntament de Vic, l’alcalde, Albert Castells (Junts), reiterava el suport a la família i anunciava que dimecres passava a ser un dia de dol oficial. “Volem condemnar l’escalada de violència masclista i vicària d’aquest darrer any, així com la impunitat dels agressors i la revictimització de les víctimes”, afegia la regidora d’Igualtat, Anna Alemany (Junts), mentre subratllava que “els feminicidis són l’extrem més colpidor de la violència masclista”.
Després del minut de silenci, a la plaça hi van ressonar crits de “Prou dones assassinades” o “Si ens toquen a una, ens toquen a totes”. La concentració va acabar amb una gran rotllana per simbolitzar la importància de la sororitat i de tenir una bona xarxa i entorn a l’hora de combatre la violència masclista. En el que va d’any ja hi ha hagut 11 persones mortes per violència masclista a Catalunya: sis dones i cinc criatures.
{{ comment.text }}