Els enterraments localitzats darrere de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, aproximadament un centenar, són de víctimes d’antigues epidèmies. Les obres d’un col·lector han fet aflorar les restes òssies, i també un fragment del que es coneix com la Muralla del Morbo, que es va construir a la ciutat al segle XVI per evitar el contagi de la pesta.
A partir de l’aparició de restes òssies a finals de desembre al passatge de l’Orfeó Vigatà, a Vic, en la construcció d’un col·lector lligat a les obres de l’Hospital de la Santa Creu, s’ha fet una intervenció arqueològica ràpida, de tres setmanes, en aquest punt. Tot i que només s’ha excavat en la franja estreta per on ha de passar la nova claveguera, els treballs han fet aflorar un centenar d’enterraments, una quantitat alta, que ha sorprès als arqueòlegs. Es confirma la hipòtesi inicial, que eren de víctimes d’antigues epidèmies que l’hospital enterrava al seu entorn per reduir el risc de contagi.
Algunes ceràmiques i altres objectes, com una medalla, o monedes, situen els enterraments, aproximadament, entre els segles XVIII i XIX. En l’excavació, també s’ha localitzat una part del que es coneix com la Muralla del Morbo, un cordó sanitari que es va construir a Vic a finals del segle XVI, per evitar la propagació dels reiterats episodis de pesta, i encara força desconegut.
Tot indica que a mesura que avancin les obres de construcció de l’aparcament soterrat i l’àrea ambulatòria de l’Hospital de la Santa Creu, es trobaran més restes òssies.
{{ comment.text }}