QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un àpat molt ben aprofitat

El dinar contra el malbaratament celebrat aquest diumenge a Vic recupera més de 1.000 quilos d’aliments, doblant l’any passat i omplint les taules amb fins a 400 comensals

Fins a 400 persones van gaudir aquest diumenge del Gran Dinar d’Aprofitament a la plaça del Carbó de Vic, un acte organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, que cada any impulsa la lluita contra el malbaratament alimentari organitzant un dinar gratuït amb tot d’aliments que d’altra manera acabarien a les deixalles.

La proposta havia tingut lloc en edicions anteriors a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i aquest 2025 aterrava a la ciutat vigatana amb l’expectativa de seguir creixent en nombre d’aliments aprofitats, una meta que va complir, recuperant més de 1.000 quilos de menjar i servint més de 400 comensals. Xifres que doblen les de l’any passat a Girona.

“Si solament reduíssim el 25% del malbaratament, podríem eliminar la desnutrició al món, per tant ens veiem obligats a seguir fent aquestes activitats”, remarcava Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia.

Amb les taules parades i els coberts col·locats, la plaça del Carbó va començar a omplir-se fins a no deixar ni una cadira buida.

Una de les primeres d’arribar va ser Àngela Coromina, la iaia Angeleta, que acompanyada del seu net no va voler perdre’s l’esdeveniment: “Jo sempre ho aprofito tot. Encara que hi hagi una taca en una patata, la trec i me la menjo”.

Però no tots els participants eren de Vic o de la comarca d’Osona. Esther Milán i Josep Maria Pellissé, per exemple, van venir des de Cambrils: “Som solidaris amb totes les campanyes d’aprofitament alimentari, i com que aquest any es feia aquí no podíem fallar”, explicaven minuts abans de començar. Llavors venia el millor: menjar.

Un àpat a càrrec d’Osona Cuina amb plats com crema de carbassa i nyàmeres, trinxat, ous farcits o torrijas. Tot viable gràcies a la recuperació de tomàquets, albergínies, moniatos o, entre altres, bledes, ous i llet.

En l’edició del dinar a Vic també s’hi han implicat, a més a més de la Generalitat, l’Ajuntament de Vic, la Plataforma Aprofitem els Aliments, Osona Biocircular, el Centre Tecnològic BETA de la Vic-UCC i Creacció, que per reforçar l’objectiu de la jornada van complementar de parades i tallers el Passeig.

“És un honor que ens ho proposessin, ja que una de les nostres feines és conscienciar la població sobre com alimentar-se, incloent-hi noves maneres, i sobre la producció dels aliments”, assenyalava Bet Piella, regidora de Comerç, Estratègia Econòmica i Desenvolupament Territorial de Vic.

Són bons números, però no suficients tenint en compte que falta molta consciència sobre la quantitat de menjar que arribem a llençar. Per això hi ha el compromís d’anar mantenint el Gran Dinar d’Aprofitament. Si el resultat són a més a més bons àpats a càrrec de bons cuiners, encara més profit.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 171 persones.