Un bus real sense conductor circularà per Vic a finals d’octubre, en el marc d’una gira catalana que a partir del 7 de setembre també portarà el vehicle a Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, i Martorell.
La prova pilot la van presentar aquest dimecres el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que tenen l’objectiu que la ciutadania vegi com funciona un vehicle d’aquestes característiques, com interactua amb la ciutat i què comportarà la nova cultura de la mobilitat.
El bus, que podrà recórrer trajectes d’entre 300 i 500 metres, estarà set dies a cada municipi: dos per a la realització de les proves del recorregut, en què s’enregistra el trajecte que haurà de fer, i els altres cinc en què ja admetrà passatge. Tindrà capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
S’ha batejat com a ÈRICA, de les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable.
El projecte, amb un pressupost de 300.000 euros, serà només una prova pilot, perquè ara mateix la DGT encara no permet la circulació de vehicles sense conductor en vies públiques.
Beneficis del bus autònom
Segons els promotors, el bus autònom representa diversos beneficis; els més remarcables són la seguretat, la sostenibilitat, la flexibilitat i l’accessibilitat.
Seguretat: La major part dels accidents de trànsit es deu a errors humans. Així, la mobilitat autònoma permet afavorir la seguretat viària. Els busos circulen en autonomia gràcies a un sistema GPS de gran precisió i nombrosos captors làsers que permeten seguir el seu recorregut i detectar tot tipus d’obstacles. La seva intel·ligència artificial l’ajuda a aprendre de cada viatge i a decidir en cada situació l’opció més segura.
Sostenibilitat: Una mobilitat 100% elèctrica ajudarà a reduir la contaminació sonora i atmosfèrica de les ciutats. La interconnectivitat del sistema afavoreix un transport més capil·lar, que pot atendre les necessitats de la ciutadania d’una manera més ràpida i acurada, que fomenta la intermodalitat i redueix congestions. En aquest sentit, promou una mobilitat més sostenible.
Flexibilitat i accés al transport públic: En ser més petits, aquests vehicles podran arribar més fàcilment a tot tipus de zones urbanitzades. Seran serveis flexibles i personalitzats, en el temps i en l’espai, integrats a la xarxa de transport públic. Permet assolir un transport més inclusiu, intergeneracional i accessible.
{{ comment.text }}