La llarga sequera que pateix Catalunya des del 2021 ha provocat que hagi anat disminuint el cabal i la qualitat ecològica dels rius i rieres d’Osona, segons posa de manifest l’estudi EEOsona2023CERM (uvic.cat) elaborat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), àrea ambiental del Museu del Ter, i que s’acaba de fer públic.
El descens del nivell d’aigua dels rius de la comarca ha comportat que la que hi queda sigui aigua estancada i, en conseqüència, tingui uns nivells d’oxigen més baixos, fet que suposa una amenaça per a la supervivència dels peixos i dels macroinvertebrats aquàtics.
Una altra variable que analitza l’estudi és la de la contaminació, que també queda més concentrada davant la poca quantitat d’aigua. Els abocaments de depuradores i indústries, per exemple, continuen essent els mateixos però els contaminants no poden diluir-se en l’aigua i hi queden més concentrats.
L’estudi del CERM confirma que la qualitat biològica de l’aigua continua disminuint des del 2021 als rius i rieres d’Osona. Tot i que el 2022 ja es notava aquesta davallada en alguns trams mostrejats del Ter i la riera Major on normalment la qualitat hi és bona, el 2023 es va confirmar el declivi a pràcticament tots els trams mostrejats del Ter i també el Ges a Forat Micó, que tot i obtenir una bona qualitat, no arribava als valors de qualitat dels anys anteriors.
El Centre d’Estudis dels Rius Meditettanis duu a terme des de l’any 2002 una avaluació regular de l’estat ecològic dels cursos fluvials d’Osona per conèixer-ne la seva evolució i corregir-ne, si és possible, disfuncions.
L’any 2023 l’estudi anual del CERM ha continuat comptant amb el suport, mantingut des dels orígens, dels Ajuntaments de Vic i de Manlleu, i la col·laboració del laboratori de Depuradores d’Osona, SL a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Vic.
{{ comment.text }}